Abiznis

Zadužujemo se do 250 miliona eura, emitovaćemo eurobveznice i domaće obveznice

porezslajd
- Za potrebe finansiranja deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2013. godinu, Crna Gora će se zadužiti u iznosu do 250 miliona eura, koji će biti obezbijeđen kroz emisiju euroobveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama, ili kreditima i garancijama Svjetske banke (WB), navodi se u Informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Zadužujemo se do 250 miliona eura, emitovaćemo eurobveznice i domaće obveznice
Portal AnalitikaIzvor

Za koje projekte se zadužujemo: Prema Predlogu odluke o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2013. godinu, Crna Gora će se zadužiti  kod Svjetske banke ukupno 58,5 miliona eura i to za projekat „Osiguranje od posljedica prirodnih katastrofa“, u iznosu od 2,3 miliona eura, za projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje (HOT SPOTS)“, u iznosu do 50 miliona eura i projekat „Energetska efikasnost“, u iznosu od 5 miliona eura, piše u informaciji-

Kod njemačke  Njemačke banke za razvoj (KfW) za projekat „Vodosnadbijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju – faza V“, zadužićemo se do 10 miliona eura; Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za projekat „Unapređenje obrazovanja“, u iznosu do 10 miliona eura i Projekat „Socijalno stanovanje“, u visini do 5 miliona eura.

Kod  Evropske investicione banke (EIB) zadužićemo se za projekat „Rekonstrukcija puteva i mostova“, u visini do 20 miliona eura i projekat „Hitne mjere za prevenciju i sanaciju posljedica od poplava“, u visini do 10,0 miliona eura i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat „Unapređenje lokalnih puteva“, u visini do 5 miliona eura.

Za koga idu garancije: Prema planu Vlade, Crna Gora daje garancije vrijedne oko 70 miliona eura za: kreditni aranžman između kineske Exim banke i Barske Plovidbe a.d. Bar za Projekat „Nabavka teretnih brodova“, u iznosu do 40 miliona eura; kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog sistemai Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ili Njemačke banke za razvoj (KfW) za Projekat „Kabal Tivat – Pljevlja“, u iznosu do 25,0 miliona eura i kreditni aranžman za potrebe Montenegro Airlines-a, u iznosu od 1,2 miliona eura, za koji će se kreditor naknadno odrediti.

Vlada Crne Gore će preuzeti dugove za: kreditni aranžman između Erste banke i Željezničkog prevoza, u iznosu od 3,5 miliona eura; dug RTCG prema European Broadcasting Union, u visini do 1,1 milion eura, za poreski dug, u iznosu od 0,9 miliona eura i dug prema Elektroprivredi Crne Gore i drugim dobavljačima, u iznosu od 0,4 miliona eura; dug Montenegro Airlines-a, u visini do 3,7 miliona eura, navodi se u Informaciji.

Portal Analitika