Zanimljivosti

Stanković: „Diklofenak“ opasan ako se koristi na svoju ruku

lijekjsjok
Rukovodilac odjeljenja za bezbjednu primjenu ljekova u Agenciji za ljekove Maja Stanković, potvrdila je za Pobjedu, da  je lijek „Diklofenak“, čiju su zabranu zatražili bitanski stručnjaci, štetan ako se uzima bez kontrole i na svoju ruku. Britanski stručnjaci zatražili su zabranu lijeka „diklofenak“ jer, kako su saopštili, povećava rizik od infarkta i šloga za 50 procenata.

Stanković: „Diklofenak“ opasan ako se koristi na svoju ruku
Portal AnalitikaIzvor

Stanković je napomenula da je taj lijek u širokoj upotrebi u našoj zemlji.

- „Diklofenak“ je lijek koji se široko upotrebljava u našoj zemlji, što pokazuju podaci o potrošnji, koje prikuplja i analizira Agencija za ljekove i medicinska sredstva. To ukazuje na činjenicu da ga građani neracionalno primjenjuju, često bez konsultacije sa ljekarom i time rizikuju da ozbiljno ugroze zdravlje – kazala je Stanković za Pobjedu.

Ona je naglasila da se ljekovi koji sadrže diklofenak, a namijenjeni su za sistemsku primjenu (tablete, kapsule, injekcije) izdaju isključivo uz ljekarski recept.

- Režim izdavanja određuje Crnogorska agencija za ljekove, ali nadzor nad izdavanjem ljekova u apotekama obavlja Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Zdavstveno- sanitarno odjeljenje. Kršenje režima izdavanja podliježe kaznenim odredbama Zakona o ljekovima – kazala je Maja Stanković.

„Diklofenak“ se koristi za liječenje bolnih i upalnih stanja u kratkom periodu.

- U posebnom riziku su pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima i gastrointestinalnim oboljenjima. Kod njih su u slučaju neracionalne primjene, odnosno uzimanja na svoju ruku, moguće ozbiljne neželjene reakcije, poput infarkta miokarda i moždanog udara, koje nekada mogu biti i fatalne. Zato apelujemo na građane da koriste ovaj lijek isključivo po preporuci ljekara, jer u protivnom rizikuju da ozbiljno ugroze zdravlje – poručila je Stanković.

„Diklofenak“ je, kao i „ibuprofen“ („brufen“) nesteroidni antiinflamatorni lijek, odnosno „nsail“ ljekove, i često se prepisuje nakon hirurških intervencija ili protiv bolova izazvanih artritisom, ukoliko djelovanje „ibuprofena“ nije dovoljno snažno. U apotekama se može kupiti i bez recepta.

foto: b92

Portal Analitika