Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • GELBARD: Blokadom voza iz Beograda spriječili smo vojsku Slobodana Miloševića da svrgne vlast u Crnoj Gori

GELBARD: Blokadom voza iz Beograda spriječili smo vojsku Slobodana Miloševića da svrgne vlast u Crnoj Gori

1502gelbardvijest
R
obert Gelbard, američki diplomata i izaslanik predsjednika SAD za Balkan u periodu od 1996. do 1999. godine otkrio je, gostujući u emisiji Živa istina novinara Darka Šukovića na Atlas televiziji, da je svojevremeno Vašington – preko generala Veslija Klarka i snaga NATO – blokirao namjeru Slobodana Miloševića da vozom prebaci kontigent vojnika SRJ i pokuša da vojnom silom svrgne vlast u Podgorici.

GELBARD: Blokadom voza iz Beograda spriječili smo vojsku Slobodana Miloševića da svrgne vlast u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

 

-Otkriću nešto što nikada prije nije otkriveno. U jednom trenutku otkrili smo da Milošević šalje vojsku željeznicom iz Srbije u Crnu Goru da pokuša da svrgne vladu ovdje u Podgorici. Pogledali smo mapu i shvatili smo da jednim malim dijelom pruga prolazi kroz jedan mali dio Bosne. Nazvao sam generala Veslija Klarka u Briselu i dao sam mu informaciju koju smo posjedovali. Oni su provjerili našu informaciju i poslali su trupe u taj dio bosanske teritorije, blokirali su prugu da bi spriječili vojsku da dođe u Crnu Goru, kazao je Gelbard.

Američki diplomata, koji je bio jedna od najvažnijih političkih ličnosti predsjednika Klintona za prostor Balkana oštro je negirao navode bivšeg crnogorskog predsjednika i premirera SRJ Momira Bulatovića koji je, prošle godine, ustvrdio da mu je Gelbard nudio novac da bude kooperativan sa SAD.

-To je laž. Nikad mu nijesam ponudio centra, nikad mu nijesam ponudio eura, nikad mu nijesam ponudio feninga. Nijesam mu ponudio, uopšte, nikakav novac; i moja mu vlada nije nudila novac. Ono što sam mu rekao bilo je - rezultat izbora je jasan, Đukanović je pobijedio, Vi ste izgubili – morate otići! Tačka! – rekao je Gelbard.

Intervju sa Robertom Gelbardom emitovaće večeras od 21 sat Atlas televizija u okviru redovne emisije Živa istina autora Darka Šukovića

Portal Analitika