Region

Vuk Jeremić isključen iz Demokratske stranke

1402jeremic
Izvršni odbor Demokratske stranke isključio je večeras Vuka Jeremića iz partije zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS i kršenja Statuta DS, prenose beogradski mediji.

Vuk Jeremić isključen iz Demokratske stranke
Portal AnalitikaIzvor

- U Demokratskoj stranci su razmjena mišljenja i argumenta uvijek dobrodošli, a nakon što organi stranke donesu odluku, ona je obavezujuća za sve članove stranke, bez izuzetka - prenosi Blic kratko saopštenje DS poslije sjednice Izvršnog odbora.

Članovi Izvršnog odbora su dva sata zasijedali u centrali stranke, a po završetku sjednice niko od članova nije želio da odgovori na bilo kakvo pitanje novinara. Predsjednik Izvršnog odbora Dušan Elezović samo je kratko rekao da je odluka objavljena u saopštenju i da je dogovor da niko od članova Izvršnog odbora ne daje izjave.

Jeremić se nije izjašnjavao da li će vratiti poslanički mandat, na šta ga je obavezivala odluka Glavnog odbora DS, prema kojoj to treba da učine svi ministri iz prethodne Vlade Srbije. Jeremić je uporno ponavljao da će mandat zadržati, jer namjerava da se po povratku iz Njujorka, gdje je trenutno na funkciji predsjedavajućeg Generalne skupštine UN, aktivno uključi u skupštinski život.

B92 podsjeća da je predsjednik DS Dragan Đilas je krajem novembra, kada je preuzeo čelno mjesto demokrata, pozvao sve poslanike koji su u prethodnoj vladi bili ministri da vrate poslaničke mandate. Bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović nedavno je isključen iz stranke pošto je odbio da vrati mandat, dok je Jeremiću dato vremena da odluči, "budući da trenutno nije u zemlji" Statutarna komisija DS odbila je danas žalbu Dušana Petrovića i potvrdila prvostepenu odluku Izvršnog odbora DS o njegovom isključenju, čime on i definitivno više nije član ove stranke.

Dok se vrh DS-a pripremao za sednicu Izvršnog odbora, Vuk Jeremić u Njujorku predsjedavao je godišnjem skupu međureligijskog dijaloga, koji se održava u Generalnoj skupštini UN.

Portal Analitika