Politika

Vlada usvojila Odluku o zaduživanju u 2013. i podržala akciju Jedna milijarda ustaje

1402vlada
Vlada je danas usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za 2013. godinu, najavila racionalzaciju sudova prema usvojenoj Analizi, kao i formiranje radne grupe za pregovaračko poglavlje 13 – Ribarstvo. Među odlukama sa današnje sjednice je pooštravanje kaznene politike za poreske prekršaje i rad na crno. Takođe, Vlada je zvanično podržala današnju akciju Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, koju je u centru Podgorice organizvala NVO Sigurna ženska kuća i Delegacija EK u Crnoj Gori.

Vlada usvojila Odluku o zaduživanju u 2013. i podržala akciju Jedna milijarda ustaje
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu reforme pravosuđa, Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao jedan od neophodnih uslova za kontuinuirano jačanje saradnje u ovoj oblasti.

- S obzirom da su od donošenja važećeg Zakona unaprijeđeni instrumenti Savjeta Evrope koji regulišu oblast međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, u zakon su ugrađena rješenja koja predviđaju dodatni protokoli uz Evropsku konvenciju o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima i Evropsku konvenciju o ekstradiciji, čime će se obezbijediti puna usklađenost nacionalnog pravnog okvira sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti – navodi se u saopštenju iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Usvojena je Analiza za potrebe racionalizacije pravosudne mreže i Analiza mreže organa za prekršaje, sa ocjenom stanja i prijedlogom mjera. Polazeći od rezultata, nadležni resori će izraditi plan racionalizacija postojeće mreže sudova, što će zahtijevati vrlo složen posao normativnih i institucionalnih izmjena.

- U okviru svoje evropske agende, Vlada je razmotrila i usvojila 9. Izvještaj o realizaciji obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, oktobar - decembar 2012. godine i 30. Kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja EU, oktobar – decembar 2012, i donijela Odluku o obrazovanju radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 13 - Ribarstvo.

Takođe, Vlada je danas usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za 2013. godinu, koja predstavlja operacionalizaciju rješenja predviđenih Zakonom o budžetu. Odluka ima okviran karakter i predstavlja gornju granicu potencijalnog zaduženja, budući da su već vidljivi efekti mjera fiskalnog prilagođavanja. Naime, poreski prihodi su, u periodu od 1. januara do 12. februara veći za 25 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Podsjećamo, Zakonom o budžetu za ovu godinu, za potrebe servisiranja duga, pokrića deficita i stvaranja fiskalnih rezervi, planirano je zaduživanje u iznosu do 250 miliona eura.

- Razmatrajući Informaciju o preduzetim mjerama za suzbijanje sive ekonomije, Vlada je dala punu podršku zaključcima sa prvog sastanka Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije izadužila sve nadležne organe da se aktivno uključe u rješavanje tog problema u skladu sa svojim kapacitetima i nadležnostima, pri čemu će se voditi principima neselektivnosti, transparentnosti i nulte stope tolerancije na sivu ekonomiju. Pored ostalog, Vlada je usvojila predlog Radne grupe da se pooštri kaznena politika za poreske prekršaje, kao i za prekršaje koji se odnose na rad na crno, naglašavajući da cilj ove mjere nije povećanje prihoda, već unapređenje poreske discipline i sprečavanje nelojalne konkurencije.

Vlada je na današnjoj sjednici pozdravila uključivanje Crne Gore u međunarodnu kampanju - Jedna milijarda ustaje, podržavajući i na taj način borbu protiv nasilja u porodici.

- Vlada je naglasila da izgradnja društva bez nasilja, sa jednakim pravima i mogućnostima za sve, predstavlja trajnu obavezu svih državnih organa i institucija sistema – stoji u zvaničnom saoptešnju sa sjednice Vlade.

Portal Analitika