Abiznis

MMF: Budžetska konsolidacija hitan prioritet da bi se smanjilo zaduživanje i javni dug

1402imf
U 2013. godini se očekuje umjeren oporavak ekonomske aktivnosti Crne Gore, ali su izgledi i dalje ograničeni problemima u sektoru proizvodnje metala i izazovnim međunarodnom okruženjem, navodi se u saopštenju Nadima Ilahija koji je predvodio posjetu delegacije MMF-a Crnoj Gori.

MMF: Budžetska konsolidacija hitan prioritet da bi se smanjilo zaduživanje i javni dug
Portal AnalitikaIzvor

Ilahi je takođe istakao da su fiskalne rezerve potrošene, pa je preporučio hitnu budžetsku konsolidaciju, kako bi se smanjila potreba za zaduživanjem i preokrenuo uzlazni trend javnog duga, što je prepoznato i u ovogodišnjem državnom budžetu.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda boravila  je u Podgorici od 6. do 13. februara, gdje se susrela sa predstavnicima Ministarstva finansija i CBCG. U saopštenju povodom tim povodom, Ilahi je podsjetio da je ekonomska aktivnost Crne Gore zaustavljena u 2012. godini, „kao rezultat vremenskih nepogoda i naglog usporavanja u industriji proizvodnje metala“.

- Ekonomija je sada suočena sa rastućom osjetljivošću, usljed postojanih fiskalnih neravnoteža koje su rezultirale ubrzanim povećanjem javnog duga u prethodnim godinama. Tokom 2012. godine, fiskalni deficit je premašio rebalansom planirani nivo, što je rezultiralo povećanjem javne zaduženosti. Dok je, sa jedne strane, došlo do značajnog napretka u stabilizaciji bankarskog sistema, kreditiranje se i dalje smanjuje (doduše opadajućom stopom), jer su banke još uvijek sputane visokim nivoom problematičnih zajmova.

1402NadeemIlahiIlahi dodaje kako se u 2013. godini očekuje „umjeren oporavak ekonomske aktivnosti“, i skreće pažnju na da su fiskalne rezerve potrošene, pa je „budžetska konsolidacija hitan prioritet“.

- Vlada je usvojila određene fiskalne mjere kako bi pomogla budžetu i osnažila je napore za smanjenje sive ekonomije. I pored toga, biće potrebne mjerljive i značajne dodatne mjere kako na strani rashoda, tako i na strani prihoda, da bi se postigao planirani  nivo deficita iz budžeta za 2013. godinu. To bi predstavljalo i značajan korak ka višegodišnjoj fiskalnoj konsolidaciji, koja je potrebna da bi se obnovile fiskalne rezerve i očuvala srednjoročna fiskalna održivost i održivost duga.

No, on preporučuje još neke mjere kako bi se cjelokupno stanje popravilo:

- Unaprjeđenje u pravosudnim i administrativnim procedurama bi pomoglo u rješavanju problematičnih zajmova. Dalji napredak u agendi strukturnih reformi bi bio komplementaran sa fiskalnom konsolidacijom i osigurao bi da se ekonomski rast postavi na održivim temeljima – zaključuje Ilahi, i zahvaljuje nadležnim organima u Crnoj Gori „na otvorenim i konstruktivnim razgovorima“.

Foto: top-chanel.tv

Portal Analitika