Društvo

VIDEO: Podgorica je danas plesala protiv nasilja

plespocetna
N
a Trgu Republike u Podgorici danas je uz zvuke muzike i ples nekoliko stotina građana poslalo poruku protiv porodičnog nasilja. Time se i glavni grad Crne Gore pridružio kampanji borbe protiv nasilja koja se održava širom svijeta. Uz dobro poznate ritmove koji su odjekivali Trgom i uz dobro uvježbanu koreografiju, okupljeni su poslali poruku ljubavi i potrebe da se mora graditi svijet nenasilja.

VIDEO: Podgorica je danas plesala protiv nasilja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević naglasila, svaki od pokreta dobro uigrane koreografije ima svoju poruku.

"Mislim da ovo jeste najsnažnija poruka protiv nasilja koju smo uputili, iako ne volim da ih na taj način određujem. Drago mi je što je naša akcija uspjela i što je odziv bio veliki", kazala je Raičević, podsjećajući da se svaki minut utrošenog truda na osmišljavanju ovog događaja isplatio i da je zadovoljna načinom na koji su poruku poslali.

ples3tekst

Podgoričani su se danas plesom protiv nasilja pridružili međunarodnoj kampanji - Jedna milijarda ustaje, koja je u isto vrijeme povezala Podgoricu sa ostalim gradovima koji su organizovali istu kampanju, a to su Brisel, Rim, Sarajevo, Berlin, Beograd, Zagreb, i još više od 200 ostalih gradova širom svijeta.

gimnayijaok

Na Trgu su se, prije svega, mogli vidjeti mladi, među kojima su bili i učenici Gimnazije "Slobodan Škerović", koji su nosili transparent "Stop nasilju", a tu su bile i žene iz raznih preduzeća, te sekcija žena Sindikata prosvjete Crne Gore. Od predstavnika političkih stranaka, na događaju su se mogli vidjeti parlamentarci iz Pozitivne Crne Gore.

plstekst4

Događaj koji je plesom uputio poruku protiv nasilja u porodici organizovala je Sigurna ženska kuća, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Programa UNDP za rodnu ravnopravnost.

Portal Analitika