Zanimljivosti

Počela restauracija Pompeje

1402pompeja
S
lavni lokalitet na jugu Italije, grad Pompeja, dobiće konačno novo ruho nakon godina odlaganja početka rekonstrukcije, a prvi radovi započeti su ove sedmice.

Počela restauracija Pompeje
Portal AnalitikaIzvor

Ruševine grada sačuvale su svoj sjaj pod debelim naslagama pepela, nakon katastrofalne vulkanske erupcije 79. godina prije nove ere.

Međutim, od kada su tokom osamnaestog vijeka počela arheološka iskopavanja, za Pompeju su stigli ne baš sjajni dani. Jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije posljednjih godina naročito propada zbog velikog broja turista i nebrige italijanskih vlasti.

Posljednja nada stigla je u vidu 41.8 miliona eura koje je za spas Pompeje izdvojila Evropska unija. Time je obezbijeđen dio od ukupno 105 miliona koliko vrijedi cjelokupan projekat sanacije štete i restauracije, prenosi CNN.

„Oduševljen sam što smo dobili podršku evropskih fondova za razvoje regiona koji su odlučili da spasu mjesto od velike važnosti ne samo za Italiju već i za cio svijet“, kazao je predstavnik EU Johanes Han.

Pomoć je stigla u isto vrijeme kada su italijanske vlasti uhapsile nekoliko lica u okviru istrage sprovedene zbog nelegalne utrošnje novca namijenjene za spas Pompeje.

Grad u podnožju Vezuva u kritičnom je stanju od 2008. godine, a u posljednje vrijeme sve su češća urušavanja zidina, uključujući i čuvenu Kuću gladijatora.

Foto: destination360.com

Portal Analitika