Abiznis

Sjutra odluka o povećanju minimalne cijene rada na 200 eura, poslodavci protiv povišice

euroslajd
S
jednica Socijalnog savjeta na kojoj će se raspravljati o povećanju minimalne cijene rada, sa sadašnjih 147,6 na 200 eura, biće održana sjutra. Socijalni partneri Vlada, Sindikati i Unija poslodavaca imaju različita gledišta po tom pitanju.

Sjutra odluka o povećanju minimalne cijene rada na 200 eura, poslodavci protiv povišice
Portal AnalitikaIzvor

U Savezu sindikata smatraju da minimalna zarada treba da iznosi 220 eura, dok u Uniji slobodnih sindikata kažu da minimalna zarada treba da iznosi makar 50 odsto prosječne koja trenutno iznosi 497 eura. Poslodavci se protive povećanju zarada, jer vjeruju da će biti ugrožen opstanak preduzeća. Portal Analitika je juče objavio da će prvi potez Vlade i Komisija za suzbijanje sive ekonomije biće povećane minimalne zarade za sadašnjih 147,6 na 200 eura. Apsolutna linija siromaštva za Crnu Goru u 2011. godini iznosila je 175,25 eura po ekvivalentu odrasle osobe, što je za oko 5 eura više nego 2010. godine. U 2011. godini 9,3 odsto stanovnistva imalo je ekvivalentnu potrošnju ispod apsolutne linije siromaštva, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Podaci za prošlu godinu, biće poznati sredinom ove godine.U Vladi još ne znaju koliko će se novca u državnu kasu sliti ovom mjerom, jer analize još nijesu rađene. Javna je tajna da dio poslodavaca uplaćuje doprinose na minimilac odnosno na 147,6 eura, a sada će morati da doprinose obračunavaju na 200 eura. Procjenjuje se da oko 50 hiljada (!) zaposlenih u Crnoj Gori prima plate po principu „pola na ruke, pola preko računa“. Time je državna kasa oštećena za oko 60 miliona eura na godišnjem nivou. Međutim, radi se samo o nezvaničnim procjenama Vlade budući da do sada, nije rađena studija koja bi pokazala približne cifre.

Portal Analitika