Region

Nikolić i Irinej o obilježavanju godišnjice Milanskog edikta

okirinej
O
rganizacioni odbor za obilježavanje jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, usvojio je danas izvještaj o dosadašnjem radu i predloge za buduće manifestacije u okviru jubileja, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Nikolić i Irinej o obilježavanju godišnjice Milanskog edikta
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici odbora kojim predsjedavaju patrijarh Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, usvojen je predlog da se u okviru državnog programa obilježavanja Milanskog edikta održi umjetnička kolonija na kojoj će najprestižniji vizuelni umjetnici iz celog sveta, izraziti ideje u vezi sa Milanskim ediktom.

Planirano je da ti radovi ostanu u Srbiji kao trajno svjedočanstvo obilježavanja te svečanosti ali i da budu prezentovani širom svijeta.

Kako je saopšteno, Nikolić je prenio blagoslov tolerancije i mira vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji je potvrdio dolazak u Srbiju u oktobru i učešće na zajedničkoj liturgiji.

Patrijarh Irinej izrazio je zadovoljstvo uspjehom koji je postignut u realizaciji projekta obilježavanja Milanskog edikta, istakavši da je poruka hrišćanske ljubavi i sloge na pravi način poslata u svijet.

Na sjednici su predstavljene i inicijative Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje imaju za cilj da se domaćoj i stranoj javnosti približi na stručan i jasan način istorijska i vjerska vertikala od cara Konstatina do cara Dušana kroz seriju otvorenih predavanja u zemlji i inostranstvu, piše u saopštenju.

 

Portal Analitika