Abiznis

Euromost: REV se povlači iz posla oko izgradnje elektrana na Brodarevu

Logo_euromost
I
nformacije koje su dostavljene našoj organizaciji od strane zapošljenog u kompanije REV koji je htio da ostane anoniman su, da se kompanija REV povlači iz posla izgradnje hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2, saopšteno je Portalu Analitika iz NVO Euromost.

Euromost: REV se povlači iz posla oko izgradnje elektrana na Brodarevu
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, razlozi povlačenja su finasijske prirode, nedostatak novca i odbijanje Svjetske banke kod koje je aplicirala ova kompanija, da joj se odobri kredit.

Euromost nezvanično saznaje da postoje dva razloga za  odbijanje kredita, jedan je istraga o korupciji kompanije ,,Energoprojekta’’ koja je radila studiju procene uticaja

A drugi je, kako se dodaje, ne dostavljanja gradjevinske dozvole za izgradnju hidroelektrana, uz aplicirani projekat, što je i bio razlog da se na brzinu održi  javna rasprava u Beogradu 9. januara, ali po svoj prilici je sve omelo protest nevladinih organizacija i uključivanjem Crne Gore u postupak.

-Da je nešto krenulo kako ne treba, govori nam i zatvaranje kancelarije Kompanije REV u Brodarevo ovih dana o čemu smo obaviješteni od strane naših kolega iz Brodareva. Od našeg izvora iz kompanije REV smo saznali, da postoje čak tri dokumentacije za izgradnju ovih hidroelektrana i tri varijante, a zašta nije znala javnost ni Srbije ni Crne Gore, ali su upoznati predstavnici Vlade u Srbiji i predstavnici Vlade Crne Gore, misleći na ministra ekonomije Kavarića. Jedna od tih dokumentacija je ona koja je dostavljena Ministarstvu za održivi razvoj i turizam. Po drugoj dokumentaciji je planirano da ako se na prvu varijantu pobune građani i NVO u Crnoj Gori kao i Vlada Crne Gore, hidroelektrane grade ispod Brodareva,i zmedju Brodareva i Prijepolja, sa čime bi se izbjegla akumulacija prema Crnoj Gori,a koja je stavljana u drugoj varijanti zbog rizika od mogućeg potapanja Brodareva, navodi se u saopštenju Euromosta.

Portal Analitika