Društvo

Pobjeda u Limljanima: Mještani osposobili alternativni put, obnova glavnog moraće da sačeka

limljanivijest
Oko 600 metara alternativnog puta nije asfaltirano, točkovi automobila tonuli su po blatnjavom putu i odbijali se od kamenja koje se naziralo kroz blato, dok je granje grebalo automobil, piše današnja Pobjeda o utiscima njenog novinara tokom jučerašnjeg obilaska  Limljana.

Pobjeda u Limljanima: Mještani osposobili alternativni put, obnova glavnog moraće da sačeka
Portal AnalitikaIzvor

 

Put do ovog sela iznad Virpazara srušio je odron, tako da je ekipa Pobjede stigla u Limljane alternativnim putem koji su mještani osposobili za saobraćaj. Akcija je organizovana proteklog vikenda.

- Krčili smo grane i kosili, kako bismo proširili put. Nasipali smo i pijesak na dužini oko 600 metara, popravljali usput pojedine mostiće, zamjenjujući drvene stubove betonskim. Imamo u planu i asfaltiranje koje ćemo ubrzo realizovati – rekao je Pobjedi predsjednik Mjesne zajednice Crmnica Đuro Marković.

Makadam

Vozeći se gornjim putem, ekipa Pobjede skrenila je u Kosovićima za Limljane, odakle počinje alternativni put, pa se kroz imanje Sjekloća i Ivanovića uputila ka Virpazaru. Seoski puteljak na pojedinim mjestima je oronuo i popucao. Nije bilo lako zaobilaziti rupe pune vode dok je oštro i suvo granje grebalo auto. Otežavajuća okolnost je i to što je sam put krivudav. Iako su radnici pročistili put od granja, jak vjetar ga je na pojedinim mjestima vratio na cestu.

Oko 600 metara puta nije asfaltirano, točkovi automobila tonuli su po blatnjavom i sniježnom terenu i odbijali se od kamenja koje se naziralo kroz blato. Pijesak je posut po ugroženim djelovima puta, što je i omogućavalo vožnju. Bager je bio parkiran sa strane, kako kaže Đuro Marković, čekaju ljepše vrijeme da počnu asfaltiranje. Ovim putem mogu saobraćati samo mala vozila, dok teretnjacima tu nema mjesta.

Pustoš

Nekada je vožnju ovim putem, kaže Marković, uljepšavao pogled na raskošne vinograde i farme, a sada je okolo samo pustoš.

- Mladi su se odselili, a stari nemaju života da rade na ovoj zemlji. Šteta je to, jer ovo mjesto ima veliki poljoprivredni i privredni potencijal – priča on sa sjetom.

Mještanin Limljana Stevo Kosović još se sjeća atrakcije kada im je voz „Ćiro“ pravio društvo.

- Put je prohodan koliko-toliko, ali loše je to. Ovuda je nekada išao „Ćiro“, od Bara, sa Starog pristana, i to je bila prava atrakcija. Šest stanica je bilo od Virpazara do Bara. ,,Ćiro“ je išao na ugalj. Nekada su ljudi živjeli na selima i od toga prihodovali, a danas nema nikoga. Selo neće više niko da drži – priča Kosović.

 

Iako je star, i dalje daje sve od sebe da živi seoskim životom, mada mu, kako kaže, fali radna snaga.

- Mučim se sa šest krava, penzija je mala, a nemam radne snage da mi primogne. Moglo bi se dobro živjeti na selu ko hoće da radi – kaže Kosović, čiji način života odolijeva zubu vremena, modernizaciji i seoskoj krizi.

Pruga i plavetnilo Skadarskog jezera ukazali su nam se pred očima, i to je bio znak da je putešestvije alternativnim putem, dugim sedam kilometara, završeno. Točkovi više nijesu podrhtavali, a prelaz sa rupa na asfaltiranu cestu i te kako se osjetio.

Klizište i dalje radi

Klizište u Limljanima, 25 dana nakon što se pokrenulo, izgleda i dalje stravično. Izrovan donji put opasan planinama i kapi kiše koje na trenutke prekidaju muklu tišinu – slika su koju zatiče svako ko se uputi ka ovom mjestu. Cio teren Limnjana je aktivan, klizište obuhvata i prostor iznad puta nekih 120 metara i dio ispod puta. Predsjednik Mjesne zajednice Crmnica Đuro Marković kaže da će radovi morati da sačekaju dok stručni tim ne napravi plan rada.

- Snimali smo teren, ispitivali, potrebno je dosta novca za sanaciju. Za sada je privremeno rješenje alternativni put kroz privatni posjed, a obnova donjeg puta moraće da sačeka – rekao je Marković.

(tekst: Njegosava Bošković)

Portal Analitika