Svijet

Pila 10 litara koka-kole dnevno pa umrla u 30. godini

coke12
S
vakodnevno konzumiranje velikih količina koka-kole bilo je "značajan faktor" u smrti jedne 30-ogodišnje žene na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici.

Pila 10 litara koka-kole dnevno pa umrla u 30. godini
Portal AnalitikaIzvor

Nataša Haris, koja je umrla prije tri godine od posljedica srčane aritmije, pila je do 10 litara ovog osvježavajućeg pića na dan.

To je dva puta veća količina od bezbjedne granice za dnevni unos kofeina i preko 11 puta više od preporučene dnevne količine šećera, prenio je BBC.

Kompanija "Koka-kola" saopštila je da se ne može dokazati da je njen proizvod doprinio smrti Harisove.

Ova majka osmogodišnjeg djeteta godinama je patila od zdravstvenih problema. Njena porodica navodi da je ona postala zavisna od koka-kole i da se tresla ako ne bi pila svoje omiljeno piće.

Ona je pila koka-kolu tokom čitavog dana, do odlaska u krevet, a svi zubi su joj bili uklonjeni jer su propali.

Zvaničnici kažu da je konzumiranje ovog osvježavajućeg pića pojačalo efekat srčane aritmije, stanja u kojem srce kuca brže ili sporije u odnosu na normalan ritam.

Istražioci su izračunali da u 10 litara koka-kole ima više od jednog kilograma šećera i 970 miligrama kofeina, prenijeli su mediji na Novom Zelandu.

Oni su, ipak, dodali da kompanija "Koka-kola" ne može biti odgovorna za činjenicu da pojedinci piju prevelike količine njenog proizvoda.

Proizvođačima osvježavajućih pića upućen je apel da na svoja pića postave uočljivija obavještenja o rizicima koje donosi konzumiranje prevelike količine šećera i kofeina.

Portal Analitika