Ostalo

Rvači zaprepašćeni odlukom MOK-a!

Rvanjje
Rvački funkcioneri ocijenili su današnju odluku da se taj sport izbaci sa programa Olimpijskih igara "zastranjivanjem" i greškom prema jednom od sportova osnivača.

Rvači zaprepašćeni odlukom MOK-a!
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Svjetske rvačke federacije (FILA) izražava se "ogromno zaprepašćenje" odlukom Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sadašnji i prošli olimpijski šampioni u grčko-rimskom i slobodnom stilu ocijenili su da je ovo tragedija za rvanje.

"FILA će preduzeti sve potrebne mjere da ubijedi Izvršni odbor i članove MOK-a da je takva odluka zastranjivanje protiv jednog od osnovnih sportova drevnih i modernih Olimpijskih igara", navodi se u saopštenju FILA.

Posljednja šansa da rvanje spase svoj olimpijski status od 2020. godine i nadalje biće u septembru u Buenos Ajresu, kada će se na sastanku odlučiti koji sport će biti uključen u program tih Igara.

Predsjednik FILA Rafael Martineti, međutim, moraće da očekuje kritiku mnogo ranije, pošto se ovo tijelo sastaje predstojećeg vikenda u tajlandskom gradu Puketu. Predsjednik rvačkog saveza Rusije Mihail Mamijašvili, koji je član komisije, rekao je da je FILA bila dio problema.

"Vjerujem da je Martinetijev zadatak bio da vrijedno radi, popularizuje i brani mjesto rvanja pred MOK-om", rekao je on.

Funkcioner njemačkog saveza Janis Zamanduridis ocijenio je da "dio olimpijske ideje umire ovom odlukom".

Rvanje je bilo u programu prvih modernih Igara, u Atini 1896. godine, a 180 zemalja svijeta ima svoje saveze. U Londonu je bilo ukupno 18 takmičenja za muškarce i žene na Igrama u Londonu, a osvajači medalja došli su iz 29 različitih zemalja. Zlata su osvajali sportisti iz Uzbekistana i Azerbejdžana, dok su do odličja dolazili i Indija, Mongolija i Sjeverna Koreja.

Portal Analitika