Kultura

Gospel priča o oslobođenom narodu

1202amerikanci
U
sklopu obilježavanja Mjeseca afroameričke istorije, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore, Crnogorskim pozorištem, Kraljevskim pozorištem Zetski dom sa Cetinja i Centrom za kulturu Nikšić, organizuje turneju Hora duhovne muzike Univerziteta Hauard iz Vašingtona.

Gospel priča o oslobođenom narodu
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom da se ove godine obilježava i 150-godišnjica Proklamacije o emancipaciji, namjera ambasade SAD-a je da kroz muziku upozna crnogorsku publiku sa dostignućima i doprinosima Afroamerikanaca američkom društvu, te da im ispriča priču o oslobođenom narodu, koji danas kroz gospel muziku šalje najznačajniju poruku, a to je da svi moramo poštovati i uzdizati samo – slobodu.

- Drago nam je što možemo da naše sugrađane upoznamo sa gospelom, koji čini dio bogate američke kulture i tradicije. Ovi mladi muzičari će uspjeti da nam prenesu jednu veliku priču naroda, i to preko umjetnosti, koja predstavlja jedan od najboljih načina da se usvoje vrijednosti jedne zajednice, istakao je direktor CNP-a Janko Ljumović.

Osim koncerata u Podgorici, Nikšiću i Cetinju, hor će organizovati radionice o američkoj duhovnoj muzici u crnogorskim školama.

Šefica Odjeljenja za medije i kulturu ambasade SAD-a Šeli Siver, kazala je da ovu priliku rado koriste da Crnoj Gori poklone priču o afroameričkoj istoriji, i da je podsjete na ključne istorijske moment koji su imali globalni značaj, poput čuvenog govora Martina Lutera Kinga – “I had a dream”.

- Publika će večeras imati priliku da čuje nešto savremeniji gospel, koji nosi istu poruku kao i tradicionalni, ali da je primjetna primjesa bluza i džeza. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i uživaju, poručio je Rej Brambl, poslovni menadžer hora.

Hor duhovne muzike Univerziteta Hauard, osnovan 1968. godine, čine sadašnji i bivši studenti Univerziteta Hauard, iz Vašingtona i članovi lokalne zajednice. Nastupali su na mnogim mjestima u oblasti Vašingtona, uključujući Bijelu kuću, Kongres SAD, Vašingtonsku nacionalnu katedralu i Centar za scensku umjetnost "Džon Ficdžerald Kenedi", kao i u brojnim drugim američkim gradovima. Na međunarodnoj sceni, hor je gostovao u Kanadi, Barbadosu, Slovačkoj, Danskoj, Švedskoj i Italiji.

Portal Analitika