Abiznis

Barjaktarović: Poljoprivreda ne može da čeka

vegetables12
P
oljoprivreda u Crnoj Gori je na dnu ljestvice interesovanja smatra Marinko Barjaktarović, rukovodioca Sektora za poljoprivredu Pozitivne Crne Gore.

Barjaktarović: Poljoprivreda ne može da čeka
Portal AnalitikaIzvor

- Uskoro počinje sezona poljoprivrednih radova i za jednog prosječnog crnogorskog domaćina nameću se brojni problemi. I najvećem laiku je valjda jasno da je poljoprivreda u Crnoj Gori, ne samo na dnu ljestvice interesovanja, nego je niko i ne pominje, osim pred izbore kada gledamo naše ministre u marketinškim obilascima - kaže se u saopštenju Barjaktarovića dostavljenom Portalu Analitika.

On ističe da je običan poljoprivrednik u velikim problemima.

- Dok se aktuelni ministar šeta po farmama partijskih istomišljenika koji, gle čuda, žive u obećanoj zemlji, običan poljoprivrednik je u velikim problemima. Počnimo sa mehanizacijom koja je nekih dvadesetak godina stara i koju jedva održava u stanju minimalne upotrebljivosti. Nedostaju rezervni djelovi, stručna lica, a na početku sezone javiće se i problem nabavke goriva i maziva. Problem nabavke sjemena, đubriva i zaštitnih sredstava je svake godine sve veći - naglašava Barjaktarović.

On smatra da je za uspješnu prozvodnju potrebno sprovesti niz agrotehničkih mjera.

- Za uspješnu proizvodnju podsjetimo, potrebno je sprovesti niz agrotehničkih mjera, ali i voditi računa da one budu sprovedene u potpunosti i u predviđenom vremenskom roku. Naš poljoprivrednik prepušten sam sebi o tim stvarima i ne razmišlja. Za njega su ključna pitanja: Kako obezbijediti minimalne uslove za kakvu, takvu proizvodnju? Gdje pronaći potrebna sredstva? Kako postići konkurentnu cijenu? I možda najteže pitanje, šta proizvesti i gdje plasirati proizvod? U uslovima nelojalne konkurencije, kada roba iz uvoza puni naše lance marketa i pijace, a crnogorske oranice ostaju puste, naš poljoprivrednik se bori za golu egzistenciju, prinuđen da, uglavnom, proizvodi za sebe i svoju porodicu - kaže Barjaktarović i dodaje:

- Problem otkupa i distibucije mlijeka, kao i činjenica da i dan danas nemamo proizvodnju dugotrajnog mlijeka, ostaje nerješiv. Za njegovo rješavanje će crnogorski farmeri još poprilično pričekati. U međuvremenu, ostaje nam da kupujemo uvozno mlijeko, ponekad i neispravno. A naš farmer neka prodaje po pijacama.

- Gospodo iz Ministarstva poljoprivrede, obiđite običnog domaćina i čujte realne probleme, počnite sa strateškim i planskim radom na vrijeme. Nemojte da izgubimo još jednu sezonu, nemojte da opet budemo svjedoci uništavanja voća i povrća koje se ne može prodati. Napravite analizu tržišta, utvrdite realne potrebe, napravite dugoročan plan.

Počnite danas sa radom, poljoprivreda ne može da čeka - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika