Društvo

Stanković: Nadležni ne reaguju adekvatno da suzbiju nasilje

stankovicok
N
asilje i tuče koje zakazuju učenici, društvo u određenom stepenu toleriše i posmatra kao prihvatljiv model ponašanja, a nadležni subjekti ne reaguju adekvatno da to suzbiju, saopšteno je iz institucije Ombudsmana, prenosi Mina.

Stanković: Nadležni ne reaguju adekvatno da suzbiju nasilje
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik Ombudsmana Nevenka Stanković je rekla da nasilje među učenicima predstavlja jedan od većih problema današnjice u crnogorskom društvu, što, kako je navela, potvrđuje povećan broj pritužbi koje je Ombudsman imao u oblasti vršnjačkog i nasilja u školama.

Ona je podsjetila da su akteri poslednjeg sukoba srednjoškolaca u Podgorici, bili povrijeđeni i da je nekima od njih zdravlje bilo ugroženo.

„Taj događaj svakako zahtijeva preduzimanje hitnih mjera od nadležnih organa u cilju razriješavanja ovog problema i saniranja posljedica“, navela je Stanković.

Ona smatra da posledice tog djela treba da zabrinu one koji rade sa djecom i za njih, na koji način da djeluje na uzrok kako bi spriječili ponavljanje sličnih incidenata.

Stanković je kazala da škole osim obrazovne imaju i vaspitnu funkciju i predstavljaju vaspitne ustanove koje usmjeravaju razvoj djece od njihovog najranijeg doba.

„Neophodno je da u tijesnoj saradnji sa roditeljima i porodicom obezbijede razvoj i vaspitanje djeteta u duhu tolerancije, demokratičnosti, prihvatanja različitosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava bez izuzetka“, navela je ona.

Stanković je apelovala da se razviju preventivni mehanizmi koji bi djecu usmjeravali na principe nenasilne komunikacije, i koji bi omogućili razvijanje njihove svijesti, „a kroz školsku medijaciju omogućiti im da uz profesionalnog posrednika dođu do rešavanja nesuglasica i sukoba“.

„Osim toga, potrebno je podići svijest roditelja, staratelja i ohrabriti ih na partnersku saradnju sa obrazovnim ustanovama u cilju zajedničke brige i vaspitavanja djeteta“, rekla je ona.

Prema riječima Stanković, način na koji djeca stupaju u interakciju sa svojim vršnjacima i stvaraju odnose sa njima, može predstavljati obrazac ponašanja koji će primenjivati i u odraslom dobu.

„Nasilje je samo po sebi problem a posebno otežavajuća okolnost je to što se dešava u školi, okruženju u kojem djeca provode najviše vremena, i koje bi za svako dijete trebalo da predstavlja bezbjednu sredinu koja će omogućiti potpun razvoj njegovih potencijala“, zaključila je ona.

Portal Analitika