Abiznis

Potpisana 42 kredita za MIDAS projekte

12midasok
P
redsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i minister poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović svečano su danas uručili ugovore o kreditima za drugi poziv MIDAS grant projekte za 42 korisnika iz Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Andrijevice, Plava i Kolašina. Vrijednost potpisanih ugovora je 331.000 eura, dok će iznos grant bespovratne podrške ministarstva iznositi 60 odsto od vrijednosti investicija, što iznosi 198.000 eura.

Potpisana 42 kredita za MIDAS projekte
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Žurić je istakao da davanja Ministarstva poljoprivrede prema Bijelom Polju neće biti manja ove godine u odnosu na prošlu.

- Bijelo Polje je kroz sve ono što se dešavalo u ulaganjiiam u ruralno područje sinhronizovano od Vlade i lokalne uprave, utrostručilo poljoprivrednu proizvodnju u posljednjih nekoliko godina i sada zauzima značajan udio u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore. Mi smo koncipirali plan kako u ovoj i narednim godinama, sa raspoloživim resursima, postići što bolje efekte u poljoprivredi. Danas su ugovore potpisala četiri poljoprivrednika iz Bijelog Polja, čiji projekti iznose oko 50.000 eura, od čega će bespovratna podrška Ministarstva biti 60 odsto implementiranih investicija. Do sada, preko MIDAS grantova iz Bijelog Polja je bilo 38 projekata, a trebalo bi da ih bude još 18, tako da će se do sada isplaćenoj i ugovorenoj podršci u iznosu od 492.000 eura pridodati naredni ugovori. Direktna i bespovratna pomoć ministarstva poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja iznosiće oko 750.000 eura, istakao je predsjednik Žurić.

Ministar Ivanović naglašava da investicije u ovoj godini će se nastaviti, te da je veoma važno da se uspostavi dugoročno povjerenje između ministarstva, lokalne uprave i poljoprivrednika.

- Naša prognoza je da bi ove godini moglo biti ukupno uloženo u poljoprivredu oko 13 miliona eura. Nastavićemo sa podržavanjem, prije svega, dugoročnih projekata. Ja se nadam da će se otvoriti i nova radna mjesta, da se konstituiše uvoz  sa izvozom i da se i da jačamo udio

poljoprivrede u ukupnoj ekonomiji Crne Gore, kazao je ministar Ivanović.

Miloš Šturanović, menadžer MIDAS projekta, precizirao da je današnje potpisivanje po drugom pozivu MIDAS grantova.

- U prvom pozivu smo imali 780 aplikacija, od čega je 98 bilo iz opštine Bijelo Polje, sa visinom iznosa planiranih investicija 2,7 miliona eura, što nam govori o tendenciji, o želji, o stremljenju poljoprivrednih proizvođača sa ovog kraja i mi smatramo da ima dosta investicija i dostaplanova koji se mogu ispratiti. Vrijednost naše potencijalne podrške bila je 1, 35 miliona eura. Od tih 98 aplikacija iz Bijelog Polja, mi smo ispratili 34 i sa njima smo potpisali ugovor o grantu, čija je vrijednost bila 888.000 eura. Naša planirana podrška iznosila je 444.000 eura. Od

ovih 34 korisnika 26 je već završilo investiciju i njima je uplaćeno 283.000 eura, dok ovi ostali su na putu da investicije budu implementirane, istakao je Šturanović, ističući da je u okviru trećeg MIDAS projekta bilo tri aplikacije iz Bijelog Polja, čija je vrijednost bila 91.000 eura.

Potpisnici ugovora o kreditima za drugi poziv MIDAS grant projekte ističu da su zadovoljni, te da će im odobreni projekti pomoći u unapređenju svojih poljoprivrednih gazdinstava. Vučko Pešić iz Tomaševa ističe da je njegov projekat vrijedan 18.000 eura i da mu je ovo drugi put da dobija sredstva zahvaljujući MIDAS grantovima.

- Planiram da ispoštujem projekat, po evropskim standardima koje moramo slijediti, kazao je Pešić.

Ni Goroljub Živaljević iz Gornje Ržanice kod Plava ne krije zadovoljstvo podrškom Ministarstva poljoprivrede.

- Aplicirao sam za kosačicu i traktorsku grabulju. To je investicija od oko 4,5 hiljada eura. Prošle godine sam aplicirao za traktor, kupio sam ga i povraćaj mi je izvršen. U četvrtom pozivu planiram da apliciram za rasturač stajnjaka, plugove i frezu, što će biti oko 10.000 eura, kaže

Živaljević.

Ministar Ivanović i predsjednik Žurić obišli su Farmu Pućurica, Plastenik Lalevića i poljoprivredno gazdinstvo Darka Timotijevića.

Portal Analitika