Politika

HOJER: Kriza neće zaustaviti proširenje EU ali nikome se više neće "gledati kroz prste"

hojer
- Na Crnu Goru je da ovu krizu u Evropi okrene u svoju korist. Imate priliku da vidite što nespremne članice proživljavaju i da ne ponovite iste greške. Možete biti primjer Uniji i ostalim članicama. Iskoristite šansu jer nema zastoja politike proširenja, rekao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Evropske investicione banke Verner Hojer.

 HOJER: Kriza neće zaustaviti proširenje EU ali nikome se više neće "gledati kroz prste"
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, čak 35 odsto kredita od onih koji EIB ne ulaže u EU, odlazi direktno u one države koje su pretedenti za članstvo.

- Uprkos krizi, ostajemo naklonjeni Crnoj Gori i pomoći ćemo joj finansijski na putu ka EU. Najvažnije je da nam ponudite kvalitetne projekte, kazao je Hojer.

On ističe da politiku proširenja države članice doživljavaju veoma ozbiljno.

- Zato ni banka neće mijenjati politiku zbog krize. Međutim, ova kriza nam je pokazala nešto što Crna Gora mora iskoristiti kao prednost.Nespremne članice ne mogu biti više dio Evropske unije. Budite sigurni da se više nikome neće „gledati kroz prste“, podvukao je Hojer. On je optimista kada je u pitanju realizacija projekta autoputa.

- Imamo dobre osnove i premijer Đukanović i ja sve ćemo učiniti da sklopimo taj posao. Da preciziram, ne radi se o megalomanskom dogovoru već o projektu koji je veoma realističan. Trebalo bi da razmijenimo još neke informacije i da u narednih nekoliko nedjelja privedemo posao kraju, zaključio je Hojer. Foto: Sch.hu

Portal Analitika