Region

Šola: Poslije ostavke pape u Katoličkoj crkvi više ništa neće biti isto

papaslajd
H
rvatski teolog Ivica Šola ocijenio je da nakon abdiciranja pape Benedikta XVI, u Katoličkoj crkvi neće više ništa biti isto kao ranije.

Šola: Poslije ostavke pape u Katoličkoj crkvi više ništa neće biti isto
Portal AnalitikaIzvor

- Poslije ovoga poteza, a to je prvi takav potez nakon 600 godina u Crkvi, ništa više neće biti isto. U pitanju je prvi papa koji je otišao bez spoljnih pritisaka. Prije, u srednjem vijeku ili ranije ili kasnije, uglavnom se radilo o pritiscima vezanim uz politička dešavanja, o prisilama vezanima uz unutarcrkvene borbe. Ovdje se radi o činu jednog vrsnog teologa koji zapravo, to je moje duboko mišljenje, suprotno svim njegovim kritičarima, otvara širom put reformama, kazao je Šola Dnevniku.hr.

Šola smatra da papa svoju nije odluku podijelo sa više kardinala.

- Pa ne bih rekao ni s kim od svojih saradnika. Ako mislite da je to trebalo podijeliti s više od sto kardinala, to nije uopšte razumno. Ali svakako da je odluku, pozivajući se na savjest, sigurno podijelo s najbližima. U sklopu kanonskih procedura, on je napravio sve što priliči njegovoj službi, kaže Šola.

Prema njegovom mišljenju, nema nikakve teorije zavjere u vezi papine ostavke.

- Ma mislim, možemo se igrati Da Vinčijevog koda uvijek, ali mislim da čovjek s takvim integritetom, i moralnim i duhovnim... Ono što je rekao, dakle razloge svog povlačenja, treba naprosto uzeti kao takvo. Kažem, Da Vinčijevim kodom se mi možemo igrati, a onima koji duže prate, meni recimo lično nije to nešto neočekivano, znajući njegov ljudski i teološki profil. On je nešto slično govorio u intervjuu s njemačkim novinarom Peterom Ševaldom, dakle javno, 2010. godine gdje je, pozivajući se na zakonik kanonskog prava, doista najavio jednu takvu mogućnost. Dakle, nije samo tu, nego više puta je govorio da to nije nikakav mit, da to nije nikakav bauk da bi papa mogao se zahvaliti se iz razloga i u ovom slučaju koji je i sam naveo. Pap je u petak, što je zanimljivo, to znam iz prve ruke, 8. februara, bio u Lateranskom sjemeništu. Oni koji su bili tamo rekli su mi da je govorio nevjerovatno bistre pameti, koncentriran. Dakle, on je mentalno veoma priseban i u tom smislu, kako je sam rekao, donio je tu odluku u potpunoj slobodi pred sobom i pred Bogom. Dakle, bolest svakako da utiče na njega, ali ono što treba naglasiti je da se radi o jednom činu čovjeka koji je doista ponizno odrekao se moći. Pazite, odreći se moći u politici ili bilo gdje... On se svojevoljno odrekao moći jer vidi da postoje događanja u svijetu, prije svega brzina promjena na koju on sa svojim fizičkim i umnim mogućnostima nije u stanju da odgovori, a u to svakako ulazi i bolest, zaključio je Šola.

Portal Analitika