Abiznis

Za 10 godina kafa će poskupjeti da će postati luksuz

kafa
U
narednih desetak godina kafa će drastično poskupjeti - loš prinos najpopularnije sorte "robusta" i porast potražnje na tržištima u razvoju izazvaće ogroman deficit, tvrde analitičari tržišta kafe.

Za 10 godina kafa će poskupjeti da će postati luksuz
Portal AnalitikaIzvor

Analitičari tržišta smatraju da će cijena za napitak koji zauzima drugo mjesto prema popularnosti u svijetu imati "stabilan rast u narednih deset godina", javili su svjetski mediji.
Obim potrošnje kafe u svijetu narednih godina biće u porastu. Već na današnji dan, prema rezultatima prošlogodišnje sezone, postoji deficit kafe od oko šest miliona vreća.
Tokom narednih godina bit će  porasta potražnje u okviru - dva do tri odsto godišnje.
Ovaj porast u vezi je sa porastom stanovništva i životnog standarda u gusto naseljenim regionima svijeta, jugoistočnoj Aziji i zemljama Južne Amerike.
U Rusiji, koja spada u tržišta u razvoju, potrošnja kafe na jednog stanovnika iznosi oko 1,5 kilogram godišnje. Radi poređenja, u Evropi je ovaj pokazatelj  nekoliko puta veći.
Rast cijene kafe na javnim mjestima tokom godine bit će izazvan makroekonomskim okolnostima, promjenama u prometu predmetnih mjesta javne ishrane. To mogu biti i porasti tarifa, plata, zatim inflacija...
Međutim, trenutno se bilježi pad cijena kafe. Razlog su veliki prošlogodišnji prinosi „arabike“ u Brazilu.
Iduće godine takođe se očekuju dobri prinosi. Što se tiče "robusta", ova sorta danas nije u najboljoj poziciji. Prema očekivanjima, prinos ove godine biće manji. Tekst i foto: Dnevni avaz

Portal Analitika