Svijet

Uz odlazak pape stiže i sudnji dan?

papaobamaok
Da li će naredni papa ujedno biti i poslednji i da li nam zaista stiže sudnji dan? Ukoliko vjerujete u Proročanstvo o papama koje se pripisuje Svetom Malahiju, onda je odgovor potvrdan.

Uz odlazak pape stiže i sudnji dan?
Portal AnalitikaIzvor

U svom slavnom i često čitanom proročanstvu, utemeljenom na otkrovenju koje je “navodno” doživio, taj Irac tvrdi da će naredni papa ujedno biti i i posljednji, a to "tvrdi" i citat:

“Usred velikog pogroma, na presto Svete rimske crkve sješće Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, a nakon čega će grad sedam brda biti uništen i strašni sudija će suditi svom narodu”, stoji u spisu koji se citira svaki put kada Vatikan traži novog poglavara, prenosi B92.net.

Pojednostavljeno rečeno, tokom Petra Rimljanina Vatikan će doživjeti krah, a s padom crkve i sveta uslijediće sudnji dan, trenutak kada će Bog razdvojiti pravedne od zlih.

Podsjetimo se ko je bio Sv. Malahija i zašto mnogi misle da je njegovo proročanstvo ipak podvala i kako ga ljudi tumače.

Sv. Malahija

Sveti Malahija rođen je 1094. godne a preminuo je 1148. godine. Bio je nadbiskup Armagha i jedan od najvećih reformatora Irske crkve. Legenda kaže da je, između ostalog, predvidio tačan datum sopstvene smrti, ali i da će njegova domovina sačuvati vjeru i odanost Vatikanu uprkos ugnjetavanju i proganjanju tokom narednih sedam vjekova.

Autentičnost proročanstva

Malahija je došao u Rum 1139. godine na poziv pape Celestina II, a tokom boravka je doživio viziju svih budućih papa, koju je zabilježio u vidu uopštenih i nedovoljno određenih šifrovanih fraza.

Rukopis je ostavio u crkvenoj arhivi, gdje je ubrzo bio zaboravljen. Međutim, Malahijina biografija Bernara od Klervoja ne pominje proročanstva, niti su ona pominjana u bilo kakvom tekstu sve dok nisu ponovo pronađena 1590. Ovo je dovelo do teorije da je proročanstvo falsifikat iz šesnaestog vijeka i da se neko poslužio njegovim imenom kako bi svojim rečenicama dao na važnosti. Oni koji negiraju autentičnost proročanstva tvrde da fraze odgovaraju papama do vremena pronalaženja dokumenta, ali da su kasnije sličnost samo rezultat prevelike uopštenosti fraza.

Interpretacije

Malahijino proročanstvo sastoji se od vizije poslednjih 112 rimskih papa i predviđanja da će ih ukupno biti 277. Interpretacija njegovih fraza oslanja se na nalaženje veze između same fraze i papinog rodnog mjesta, grba ili događaja iz njegovog ponitifkata, poput:

Jovan Pavle I, opisan je kao “De meditate Lunae” što je povezano sa činjenicom da je vladao samo pola mjeseca.

Jovan Pavle II, označen je kao “De labore Solis” – opis se prevodi kao “pomračenje sunca”, a papa Jovan Pavle II rođen je na dan pomračenja sunca, a sahranjen takođe na dan pomračenja.

Beneditk XVI je “Gloria Olivae” (slava masline) – rodio se poslednje subote prije svete nedjelje (za vrijeme velikog posta) koji počinje grančicama masline, a red kom pripada kao simbol ima maslinovu grančicu.

Poslednja fraza odnosi se na Petra Rimljanima i glasi:

“Usred velikog progona, na prijesto Svete rimske crkve sešće Petar Rimljanin, koji će napasati svoje stado tokom mnogih stradanja, nakon čega će grad sedam brda biti uništem, i strašni Sudac će suditi svom narodu”.

Pretpostavlja se da se Petar Rimljanin odnosi na pripadnost narodu, odnosno da će poslednji papa biti Italijan. Neki tumače da se uništenje grada ne odnosi na Rim nego na Vatikan kao državu.

Nostradamus i “crni papa”

Slavni Nostradamus spominjao je “crnog papu”, a u njegovim riječima su mnogi prepoznali prvog crnog američkog predsjednika Baraka Obamu.

Pojedini zagovornici teorija zavjere vjeruju da je baš američkog vođu nazvao “papom”, jer je u njegovo vrijeme Vatikan bio država sa najviše uticaja, kao što su to danas Sjedinjene Američke Države.

Pored činjenice da će umjesto jednog pape doći drugi, to takođe može nagovijestiti i brojne druge teorije o smaku svijeta koje nam mogu zaprijetiti u trenutku kada se ova zamjena dogodi.

(foto: b92.net)

 

 

 

Portal Analitika