Društvo

Sbutega: Papa Benedikt XVI ostaće zapamćen kao najznačajniji poglavar rimokatoličke crkve

sbutegaaok
Papa Benedikt XVI ostaće zapamćen u crnogorskoj istoriji kao najznačajniji poglavar rimokatoličke crkve, ocjenuje crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici Antun Sbutega.

Sbutega: Papa Benedikt XVI ostaće zapamćen kao najznačajniji poglavar rimokatoličke crkve
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća da su Crna Gora i Vatikan tokom njegovog pontifikata uspostavili diplomatske odnose kao i da je prije više od pola godine naša zemlja sa Svetom Stolicom potpisala Temeljni ugovor, takozvani Konkordat.

Odnosi Crne Gore i Svete Stolice su “dosegli najviši nivo od kad je Papa Benedikt XVI došao na čelo Vatikana”, ocjenjuje crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici, Anton Sbutega za Atlas TV.

- Crna Gora i Vatikan su tokom njegovog pontifikata uspostavili diplomatske odnose. Svi najviši zvaničnici su se sreli sa papom, i podsjećam, u maju 2005. godine potpisali smo Temljeni ugovor sa Svetom Stolicom pojasnio je Sbutega.

Sbutega, koji se često srijetao sa papom, kaže da je očekivao njegovu ostavku s obzirom da ju je i sam papa najavio prije nekoliko godina, ali, kaže, iznenađenje je što je u ovo vrijeme odlučio da se povuče.

- U svim tim suretima sa njim djelovao je apsolutno lucidno. Zbog godina, malo teže hoda, ali je sve dužnosti uredno obavljao. Sreo sam ga prošle subote kada je održao jedan duži govor. To je odradio besprijekorno. Bez obzira što je vijest o njegovom odlasku iznenađujuća, već nekoliko godina se govori o njegovom povlačenju, rekao je Sbutega.

Sbutega dodaje da je teško ocijeniti ko će biti Benediktov nasljednik.

 

 

Portal Analitika