Društvo

Nadležni preduzimaju sve da ublaže posledice štrajka u ZIKS-u

zatvorsankcok
Ministarstvo pravde preduzima sve zakonom predviđene mjere da posljedice štrajka osuđenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija budu što blaže i da se sačuvaju osnovna prava i slobode osuđenika, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Nadležni preduzimaju sve da ublaže posledice štrajka u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

Oko 400 zatvorenika ZIKS-a ranije su najavili su da će od danas štrajkovati glađu, dok ne bude usvojen novi zakon o amnestiji. Iz Ministarstva su ukazali da nije u pitanju štrajku glađu, već da jedan broj osuđenika odbija hranu.

Oni su dodali da podržavaju svaku zakonitu inicijativu u cilju da se osuđenici izjednače u svojim pravima.

- Očekivanom amnestijom anulirala bi se okolnost što je zbog proteka izvjesnog vremena od momenta izvršenja krivičnog djela do pravnosnažnosti presude, veliki broj osuđenika bio onemogućen da se prema njemu primijeni istitut amnestije, kazali su iz Ministarstava.

Oni su podsjetili da je odlučivanje po inicijativi za davanje amnestije u isključivom domenu poslova zakonodavne vlasti, budući da, u skladu sa Ustavom, izvornu nadležnost za davanje amnestije ima Skupština.

Iz Ministarstva pravde su objasnili da je procedura u toku.

- Donošenjem Zakona o amnestiji opravdali bi se razlozi pravičnosti, s tim što bi u predlogu zakona bila definisana i određena ograničenja, te tako suzio krug onih koji bi bili obuhvaćeni amnestijom, stoji u saopštenju.

 

 

 

Portal Analitika