Društvo

Uskoro formiranje saveza mladih Crnogoraca Srbije

mirkovijest
Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ iz Niša pokrenulo je inicijativu za formiranje Saveza mladih Crnogoraca Srbije, sa ciljem okupljanja crnogorskh potomaka u Srbiji, širenje prijateljstva i kulturne saradnje sa mladim ljudima Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost“. Osnivačka skupština je predviđena za maj ove godine.

Uskoro formiranje saveza mladih Crnogoraca Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Śednici inicijativnog odbora za formiranje Saveza mladih Crnogoraca Srbije,održanoj proje nekoliko dana, prisustvovao je i saradnik za dijasporu Ambasade Crne Gore u Beogradu Mirko Zečević.

mirkook
Zajedno sa predsjednikom udruženja Nikolom Nikolićem, Zečević je posjetio i predstavnike lokalne samouprave opštine Pantelej, gdje se nalazi sjedište udruženja „Montenegro“, gdje su ga primili predśednik opštine Pantelej Srđan Savić, predśednik skupštine opštine Bratimir Vasiljević i ostali zvaničnici opštine Pantelej.

Događaj je dobio značajan prostor na lokalnim televizijama.

Razgovori su vođeni o većem broju tema, a predstavnici opštine su izrazili i želju za bratimljenjem sa nekom opštinom u Crnoj Gori.

Ali, glavni predmet razgovora bila  je kulturna saradnja odnosno organizacija koncerta gitarističkog dueta Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, sa perkusionistom Dragoljubom Đuričićem kao gostom, u Nišu.

mirkook1
Već smo ranije pisali u Analitici o koncertima koje je pomenuti duet izveo u okviru Dana crnogorske kulture u Vojvodini i koji su svojim kvalitetom ostavili izuzetan utisak ne samo kod crnogorske dijaspore već i šire. Kako se ta formula pokazala kao uspješna u afirmaciji crnogorske kulture u Srbiji to je bio i razlog da se tako nešto ponovi, ovaj put na jugu Srbije. Dogovori su uspješno završeni zahvaljujući i susretljivosti Vesne Bratić, direktorke Niškog simfonijskog orkestra koja je stavila na raspolaganje salu simfonijskog orkestra i izrazila želju za sve vrste saradnje sa umjetnicima iz Crne Gore.

Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ broji oko stotinjak članova i, kako kaže njegov predśednik, dr Nikola Nikolić, osnovano je sa ciljem „da se Crna Gora promoviše kao moderna država, kao i da se ojača prijateljstvo sa Srbijom“.

S. Jovanović

Portal Analitika