Svijet

Francuski komunisti se odriču srpa i čekića

srp_icekicok
S
rp i čekić, simbol komunizma širom svijeta, biće uklonjeni sa članskih karti članova Komunističke partije Francuske (PCF), ali njeni vjerni sljedbenici strahuju da joj takva odluka neće donijeti ništa dobro. - Svi u partiji su šokirani - izjavio je sekretar PCF u Parizu Emanuel Dan Tran za radio "Frans info", uoči godišnjeg partijskog kongresa, koji se održava u Parizu.

Francuski komunisti se odriču srpa i čekića
Portal AnalitikaIzvor


- PCF dozvoljava da nju i njene vrijednosti proguta druga organizacija "Lijevi front" - dodao je on, ukazujući na labav savez ekstremnih ljevičarskih partija koji je dobio iznenađujuće mnogo glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2012.



Uz podršku Komunističke partije, kandidat Lijevog fronta Žan-Lik Melenšon, koji je predsjednik Partije ljevice, tada je osvojio čak 11 posto glasova.



Članovi PCF, međutim, na svaki način pokušavaju da očuvaju identitet svoje partije, izgrađen za vrijeme nacističke okupacije, kada je partija širila svoj uticaj posredstvom čuvenog francuskog pokreta otpora.



I nakon rata je bila preovlađujuća politička snaga u prelaznoj vladi Šarla Degola, a odigrala je i ključnu ulogu u osnivanju poslijeratne francuske socijalne države.



Generalni sekretar PCF-a Pjer Loran odbacio je tvrdnje da uklanjanje srpa i čekića sa članskih karti najavljuje propast partije.



- To je cijenjen i priznat simbol koji ćemo i dalje koristiti u svim našim aktivnostima, ali on ne odražava ono što mi danas jesmo, za novu generaciju komunista nije toliko značajan - izjavio je on za radio LCI.



U Nacionalnoj skupštini od ukupno 577 članova, PCF ima 10 mjesta, nakon što je osvojio 6,9 posto glasova na izborima 2012. godine.



Na vrhuncu popularnosti 1946. godine, Komunistička partija Francuske imala je više od 28 posto glasova i 182 mjesta u Skupštini (od ukupno 627).

tekst i foto: Avaz.ba

Portal Analitika