Politika

Škrelja: Neko preko ustavnih promjena hoće da koči put Crne Gore u EU

Luidj-Skreljaok_Ulcinj
U
DPS-u smatraju da Ustavni odbor ne bi trebalo da okonča rad, tako što će, kako je predlozio DF, konstatovati političke razlike u vezi sa ključnim ustavnim rješenjima. U Pozitivnoj kažu da do sada urađeno opravdava rad Odbora i naglašavaju da će se o predlogu Nebojše Medojevića izjasniti na sjednici tog radnog tijela.

Škrelja: Neko preko ustavnih promjena hoće da koči put Crne Gore u EU
Portal AnalitikaIzvor


Članovi Ustavnog odbora danas bi trebalo da nastave raspravu o predloženim izmjenama Ustava Crne Gore u oblasti pravosuđa i mišljenju Venecijanske komisije. Član odbora iz redova DPS-a Luiđ Škrelja smatra da bi to skupštinsko tijelo trebalo da nastavi rad. Škrlja je, komentarišući najavu člana odbora iz DF-a Nebojše Medojevića da će predložiti da to skupštinsko tijelo završi rad, tako što će konstatovati političke razlike u vezi sa pojedinim ključnim ustavnim rješenjima, kazao da se Odbor do sada nije bavio političkim razlikama  Akcenat je, kaže, bio na pronalaženju rješenja koja bi omogućila kompromis:



„Ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg bi Odbor trebalo da prekine rad. Jedina, moguća tačka sporenja koja bi mogla da nas udalji je opšti reizbor sudija. Ne vidim zašto da ne nastavimo do pronalaženja konačnog rješenja, koja već postoje za dvotrećinsku većinu, ali uz poštovanje stavova VK za pronalaženje mehanizma za deblokadu sistema. Ne znam što je politička razlika kada je posrijedi većina. Plašim se samo da ne postoji neka druga razlika, da neko preko ustavnih promjena želi da koči put Crne Gore ka EU.“



Kada je posrijedi mišljenje Venicijanske komisije o najnovijim predlozima Medojevića Škrelja kaže :



„Smatram da je parlamentarna većina bliža i potpuno posvećena implementaciji stavova VK, nego što je DF.“



U Pozitivnoj kažu da će se o predlogu Nebojše Medojevica, da Ustavni odbor prekine rad tako što će konstatovati političke razlike u vezi sa  nekim od  ključnih  ustavnim rješenja, izjasniti nakon što ga Medojević saopšti tom radnom tijelu. Član Ustavnog odbora Srđan Perić je kazao:



“ U radu Ustavnog odbora postoji princip da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Dinamikom oblasti kroz koje smo prošli možemo da budemo zadovoljni. Ukoliko će rad Odbora rezultirati konkretnim rješenjima onda on ima smisla. Ukoliko će, pak, bit političkog nadgornjavanja smatramo da nema. Zato ćemo sačekati da čujemo prijelog Nebojše Medojevića.Ono što je do sada uradjeno dokazuje da su sjednice imale smisla.”



Podsjetimo, Medojević je kazao da se razlike odnose na dvotrećinsku većinu, nezastarijevanje krivičnih djela korupcije i kriminala i opšti reizbor sudija i tužilaca. Iz Fronta navode da bi prekid rada Ustavnog odbora otvorio prostor za politički dijalog za pronalaženje neophodnog političkog kompromisa u vezi ustavnih promjena u dijelu pravosuđa.

foto: vebidoo.de

 

Portal Analitika