Društvo

Locirana 42 lokaliteta u Podgorici, arheolozi nastavljaju rekognosciranje

arheologijaok
S
tručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju, koji radi rekognosciranje terena za potrebe izrade Arheološke karte Crne Gore, ima u Podgorici još dosta posla, jer je riječ o području na kome je do sada locirano čak 42 lokaliteta. Krajem februara, kako je za Portal Analitika kazao Dejan Gazivoda iz  Centra za konzervaciju i arheologiju, počinje druga faza istraživanja, kako bi se locirali preostali lokaliteti.

Locirana 42 lokaliteta u Podgorici, arheolozi nastavljaju rekognosciranje
Portal AnalitikaIzvor

-Arheolozi su 11. decembra počeli i rekognosciranje opštine Podgorica i to prvo u  gradskoj zoni (Sastavci, Doljani, crkva Svetog Đorđa, ulica Španskih boraca na Koniku), a potom smo mapirali u Tuzima i Golubovcima, te obišli pristupačne lokaliteti u Kućama Rakića, Dajbabama, Piperima, Donjoj Gorici, na Kakarickoj gori, Malom brdu, Duklji. Ovo područje ima dosta arheoloških lokaliteta, locirali smo za sada 42, od tumula do crkvišta, ostataka džamija, utvrđenja i kula, kaže Gazivoda.

On objašnjava da je prema dozvoli koja je izdata od Uprave za zaštitu kulturnih dobara bilo predviđeno da rekognosciranje opštine Podgorica traje do 31. decembra. Međutim, zbog veličine opštine i loših vremenskih prilika, posao će biti nastavljen i ove godine.

malo_brdo_arh

Pored lociranja pojedinih lokaliteta, objašnjava Gazivoda, prikupljene su informacije od mještana za lokalitete koji su bili nepristupačni zbog snijega i neraskrčenih pristupnih puteva. Mještani su nam izašli u susret i zahvaljujemo ima na tome jer su nam pomogli u radu, kaže sagovornik Portala Analitika.

Rekognosciranja je započeo bivši Centar za arheološka istraživanja Crne Gore i do 2010. godine, prema njihovoj infornaciji, pregledano je 16 crnogorskih opština, dok je preostalo još pet. Posao je završen u Rožajama, a nakon Podgorice, počeće rekognosciranje na teritoriji opština Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac. Rekognosciranje opštine Podgorica, počelo je tek sad, zbog ranijeg angažovanja arheologa iz Centra u projektu "Putevi kontinuiteta", kaže na kraju Gazivoda.

 

Portal Analitika