Svijet

Poslije Mladića se zatvara Tribunal

10serz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio je da će Tužilaštvo presudom Ratku Mladiću, koja se očekuje do kraja 2015, završiti sa radom.

Poslije Mladića se zatvara Tribunal
Portal AnalitikaIzvor

Bramerc je naveo da se uskoro očekuje presuda Vojislavu Šešelju, a do kraja 2014. Radovanu Karadžiću.

Bramerc je u intervjuu današnjem "Blicu" podsjetio da su sada aktivne još samo tri optužnice-protiv Mladića, Karadžića i Gorana Hadžića i kada ti slučajevi budu završeni, biće gotov posao Tužilaštva.

On je objasnio da će u slučajevima nepravosnažnih predmeta do kraja rada Tužilaštva taj posao nastaviti privremeno tijelo Međunarodnog krivičnog suda (MKS), o čemu je odlučio Savjet bezbijednosti u decembru 2010. godine. Jedan njegov ogranak biće smješten u Hagu i preuzeće obaveze koje proizilaze iz MKS za bivšu Jugoslaviju. 

Bramerc je objasnio da će se to privremeno tijelo baviti pitanjima kakva su zaštita svjedoka, primjenjivanje kazni, saradnja sa državama koje potražuju informacije od Tribunala, mogućim žalbenim predmetima u slučajevima Karadžić, Mladić, Šešelj, Hadžić. 

Slučaj Karadžić je u fazi odbrane i sudska presuda se očekuje do kraja 2014. Suđenje Mladiću počelo je uvodnom riječi Tužilaštva, do sada je svjedočilo 29 svjedoka i sudska presuda se očekuje do kraja 2015. godine, rekao je Bramerc.

IZVOR: BLIC, TANJUG,B92

 

Portal Analitika