Društvo

Brisel u izvještaju o skriningu upozorava na ozbiljne probleme

10zgradaEK
Crna Gora je atraktivna lokacija za inostrane kriminalne investicije, a kriminalne grupe, koje potiču iz Crne Gore ili imaju veze sa njom, djeluju u, ili izvan granica te države, piše u izvještaju Evropske komisije (EK) o skriningu za pregovaračko poglavlje 24.

Brisel u izvještaju o skriningu upozorava na ozbiljne probleme
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, EK ocjenjuje da je organizovani kriminal jedan od glavnih izazova sa kojima se Crna Gora suočava.

“Sljedeći ključni izazov sa kojim se ova zemlja suočava je krijumčarenje droge, posljednjih godina posebno kokaina iz Južne Amerike. Postoji dokaz da crnogorske kriminalne grupe imaju direktne kontakte sa južnoameričkim narko kartelima”, navodi se u Izvještaju.

Dodje se da su “istovremeno prisutni i ostali oblici organizovanog kriminala, kao što su trgovina ljudima, različite vrste šverca, uključujući trgovinu oružjem i prevare”.

Na početku dijela dokumenta koji se odnosi na policijsku saradnju i borbu protiv organizovanog kriminala, navodi se da je to ključna oblast za Crnu Goru, i da je u junu prošle godine Savjet EU pozvao Europol da predstavi izvještaj o situaciji u vezi sa organizovanim kriminalom u Crnoj Gori.

U Briselu smatraju da je Crna Gora ojačala svoj zakonodavni okvir, naročito tokom pregovora za viznu liberalizaciju.

Izvor:Mina

Portal Analitika