Abiznis

DF: Izvjesno je da će bit povećanja PDV-a

10Strahinja-Bulajic
U opoziciji smatraju da najnovije izjave iz Vlade ukazuju da je izvjeno da će Crna Gora povećati PDV. U DPS-u sumnjaju da Vlada, u ovom trenutku, razmišlja o takvom potezu i naglašavaju da bi to trebalo da bude krajnja mjera, koja ne bi smjela da ugrozi strane investicije.

DF: Izvjesno je da će bit povećanja PDV-a
Portal AnalitikaIzvor

Član Odbora za ekonomiju finansije i budzet iz redova DF-a, Strahinja Bulajić, za Antenu M kaže da najava Ministarstva finansija da Vlada PDV neće povećati po nalogu Svjetske banke, već da će, ako se i odluči na takav korak, to biti njena autonomna odluka , predstavlja, kako navodi, najavu uvođenja takve mjere na mala vrata:

- Priča da to neće uraditi po nalogu Svjetske banke djeluje infantilno. Kao da bi mi sada trebalo da aplaudiramo tome što Vlada to neće uraditi po ničijem nalogu, što smo autonomni u donošenju odluka. Bilo kako bilo, priča o povećanju PDV –a ulazi na “mala vrata”. Činjenica da od blagih mjera, kako su  Vlada i premijer  najavili, nema ništa. Definitivno je da će uslijediti jače i rigoroznije mjere, a jedna je i povećanje PDV-a.

U DPS-u smatraju da bi povećanje PDV-a  trebalo da bude krajnja mjera koja, prema mišljenju člana Odbora za ekonomiju iz redova te partije Zorana Vukčevića, ne bi smjela da ugrozi strane investicije u Crnoj Gori :

“Nijesam siguran da Vlada razmišlja u tom pravcu, nijesam ni siguran da će Vlada donijeti takvu mjeru. Ukoliko se, ipak, odluči na takav potez to će, isključivo, biti rezultat ekonomske situacije u Crnoj Gori. Ako i dođe do povećanja PDV-a trebalo bi zadržati najmanje poreske stope.”

Mladen Bojanić iz Pozitivne  smatra da bi prvo trebalo iskoristiti rezerve koje postoje u vezi sa naplatom poreskog duga, većeg  od 250 miliona eura, pa tek razmisljati o novim nametima. Napominje da, ako Vlada odluči da poveća PDV, nije ni bitno na čiju će inicijativu to učiniti: ” Vjerovato će, ako to bude iznuđeno rješenje, to i uraditi.”

U opoziciji takođe smatraju da će, ako Vlada predloži povećanje PDV-a, Skupština usvojiti takvu odluku, jer se, kažu, zna ko čini većinu u parlamentu.

Posjetimo predstavnici Svjetske banke nedavno su pohvalili vladin paket fiskalnog prilagođavanja, ali i poručili da je neophodna jos snaznija fiskalna agenda.

 

Portal Analitika