Abiznis

Ministarstvo finansija: Nijedan državni službenik nije vratio otpremninu

10otp
Zakonom o budžetu Crne Gore planirano je da se ove godine za isplatu otpremnina državnim službenicima i namještenicima obezbijede sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura, piše Pobjeda.

Ministarstvo finansija: Nijedan državni službenik nije vratio otpremninu
Portal AnalitikaIzvor

Otpremnine su - sve do nedavnog usvajanja izmjena Zakona o radu i izmjena Zakona o državnim službenicima  i namještenicima krajem prošle godine - pratile brojne nepoznanice. Nije bilo primjera da je neko vratio otpremninu, mali broj zaposlenih je sporazumno raskinuo radni odnos, a malo je bilo i onih koji su proglašavani tehnološkim viškom.

Kako su Pobjedu obavijestili iz PR službe Ministarstva finansija Vlade Crne Gore, u skladu sa odlukom o visini otpremnine državnih službenika i namještenika („Sl. list Crne Gore“, br: 23/10), u 2012. godini iz budžeta Crne Gore isplaćene su otpremnine za 312 zaposlenih u potrošačkim jedinicama budžeta, kojima je radni odnos prestao po osnovu ostvarivanja prava na starosnu penziju, sporazumnog raskida radnog odnosa ili proglašenja tehnološkim viškom.

Od ukupno navedenog broja, 231 zaposleni sporazumno je raskinuo radni odnos uz isplatu otpremnine, dok je 12 lica proglašeno tehnološkim viškom. Preostali broj službenika, odnosno namještenika ostvario je pravo na starosnu penziju.

Kada su u pitanju potrošačke jedinice budžeta, najveći broj otpremnina isplaćen je zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (Upravi policije) i Ministarstvu odbrane.

U skladu sa gore navedenom odlukom, najniži iznos otpremnine (jedna bruto zarada) isplaćuje se zaposlenom koji ostvari pravo na penziju usljed prestanka radnog odnosa po sili zakona (starosna penzija), dok se najveći iznos otpremnine (12 bruto zarada) isplaćuje zaposlenom koji je proglašen tehnološkim viškom ili je sporazumno raskinuo radni odnos, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim odlukom o visini otpremnine državnih službenika i namještenika.

Zakonom o budžetu Crne Gore za 2013. godinu („Sl. list Crne Gore“, br: 66/12) , planirana su sredstva u iznosu od 1,5 miliona eura za isplatu otpremnina državnim službenicima i namještenicima.

Inače, Ministarstvo finansija nije u saznanju da je do sada bilo primjera da je službenik/namještenik vratio otpremninu.

Ovim podacima nijesu obuhvaćeni radnici u prosvjeti, mada se zna da se kod njih uglavnom radi o zaposlenima kojima je radni odnos prestao po „sili zakona“, kažu u PR službi ovog ministarstva.

Izvor:Pobjeda.me

Portal Analitika