Društvo

Vučinić: Marovićeva izjava ima kratkoročnu političku dimenziju

10Stevo-Vucinic-3ok
Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić smatra da u Crnoj Gori nije moguće uspostaviti crkvenu strukturu koja bi mogla da bude i srpska i crnogorska. Zato vjeruje da izjava potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića - da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva koja neće nositi ime samo jednog, srpskog, naroda - ima poltičku dimenziju uoči izbora.

Vučinić: Marovićeva izjava ima kratkoročnu političku dimenziju
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić za Antenu M kaže da je izjava Marovića uobičajeno dvosmislena: "Takva vrsta crkava, u kojima mogu da se nađu integrisani i srpstvo i crnogorstvo, nije moguća. Nije , jer svaki narod ima sopstvenu nacionalnu crkvu, naravno govorim o pravoslavnim narodima. Pitanje crkve ne rješava se na takav način. Marovićeva izjava je uobičajeno dvosmislena . Takva izjava je, zapravo, pokušaj da se pred predsjedničke i lokalne izbore u Nikšiću i Andrijevici uvjeri crnogorsko biračko tijelo da će se aktuelna vlast, navodno, baviti pitanjem CPC-a i njenim interesima.

Suština jedne crkve jeste da je lojalna sopstvenoj državi. Zato nije moguće, na teritoriji Crne Gore, uspostaviti takvu vrstu crkvene strukture koja bi mogla da bude i srpska i crnogorska. Tako nešto nije moguće niđe u svijetu. CPC to neće ni prihvatiti. To neće prihvatiti ni Srpska crkva. Zato smatramo da takva izjava Marovića ima namjeru da izvrši prevaru uoči izbora."

Vučinić kaze da ideja o načinu rješavanja crkvenog pitanja u Crnoj Gori, kakvu zastupa Marović, ima dosta zagovornika u vladajućij koaliciji , prvenstveno DPS-u, odnosno u dijelu te partije.Naglašava da je CPC nikada neće prihvatiti.

Podsjetimo, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović je u intervjuu za Dnevne novine kazao da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata i za Crnogorce i za Srbe; crkva koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, a vjernike  Crnogorce činiti "gostima" u sopstvenoj kući; crkva koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država. Crkva na čelu sa mitropolitom koji osjeća Crnu Goru, moli se za nju i koji se ne stidi da kaže da je Crnogorac, kao i Srbin.

 

Portal Analitika