Abiznis

Tošković: Vlada i Rusi gase KAP

10KAP
Zajednička najava akcionara Kombinata aluminijuma, Vlade i ruskog CEAK-a da će smanjiti broj radnika u fabrici za 700 pokazuje da su i dosad sve radili zajedno, ocijenio je član izvršnog odbora sindikata KAP-a Radovan Tošković za Dan.

Tošković: Vlada i Rusi gase KAP
Portal AnalitikaIzvor

Smanjenje broja radnika KAP-a ima za cilj da ugasi fabriku, kako bi se zataškale pljačke vijeka, a da niko ne plati račune - rekao je Tošković i dodao da se broj radnih mjesta u KAP-u može smanjiti jedino sa unaprijed definisanim pravilima i kolektivnim ugovorom.

On je istakao da je pravo čudo da Vlada za vrijeme posljednjih sedmica, kada se pregovaralo sa sindikatima oko smanjenja zarada radnicima, ne spominje ni dug za struju ni nove investitore.

To što više ne pričaju prazne priče o novim investitorima je dokaz da imaju namjeru da ugase fabriku smatra Tošković.

On je podsjetio da kada je u oktobru ugašena polovina ćelija u Elektrolizi, niko nije saopštio do kada će biti ugašene i hoće li ih uopšte ponovo puštati u pogon.

Tošković je poručio da ukoliko Vlada i Rusi pokušaju bilo  kakav ishitren  potez mimo kolektivnog ugovora, da će biti masovnih protesta.

- Protestovaćemo ne samo ispred KAP-a nego i ispred Vlade. Takođe ćemo zatražiti od evropskih institucija da nas zaštite od stalnog mobinga i priča o gašenju fabrike, smanjivanju plata i otpuštanju - poručio je Tošković.

Menadžment KAP-a saopštio je u petak da su se akcionari dogovorili da od 15. februara neće obračunavati stimulanse za 700 radnika, te da će u narednom periodu smanjiti broj radnika na 500. Trenutno je u KAP-u zaposleno oko 1.200 radnika.

Portal Analitika