Abiznis

CG: Slaba trgovina na berzi

10montenegro_berzaSuprotan smjer indeksa i neznatno veći promet obilježili su ovu sedmicu na domaćem tržištu kapitala.

CG: Slaba trgovina na berzi
Portal AnalitikaIzvor

Kompanijski indeks MONEX20 oslabio je neznatno na 10.066,67 poena, dok je fondovski MONEXPIF ojačao 1,2 odsto na 3.240,36 bodova.

Promet je ove sedmice neznatno veći u odnosu na prošlu sedmicu i iznosio je 234,47 hiljada EUR. Realizovan je u 97 transakcija, dok je najveći udio u prometu imao Crnogorski Telekom i to 75,2 odsto.

Dionica Crnogorskog Telekoma je na sedmičnom nivou ojačala 1,2 odsto na 3,44 EUR.

Ojačale su i dionice HTP Budvanska rivijera 18,7 odsto na 3,75 EUR i Jugopetrola 1,5 odsto na 9,87 EUR.

Krajem sedmice počela je i da se obračunava nova poreska stopa od 15 odsto na bruto zarade preko 720 EUR, odnosno neto 482 EUR, takozvani krizni porez.

Novim kriznim paketom od poreza je zaštićeno 124 hiljade radnika, čija je zarada manja od prosječne, dok će se krizni porez primjenjivati na 44 hiljade zaposlenih, sa platama iznad prosječne mjesečne.

Na sedmičnom nivou su oslabile akcije Željezničke infrastrukture 18,9 odsto na 5,69 centi, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 7,9 odsto na 44,65 i Zetatransa 5,9 odsto na 77,16 centi. Gubile su i dionice Crnogorskog elekroprenosnog sistema tri odsto na 48 centi i Plantaža neznatno na 19,5 centi.

Gubile su i akcije Rudnika uglja neznatno na 2,5 EUR.

Dionica Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt, čiji su radnici počeli štrajk glađu, ostala je na prošlosedmičnih 18 centi.

Radnicima je ove sedmice uplaćena umanjena decembarska plata, što je izazvalo dodatni revolt radnika od kojih neki treba da prime samo po 100 EUR.

Predstavnici nadležnih ministarstava pokušaće da u narednih par dana nađu model za rješenje zahtjeva o isplati otpremnina, povezivanju staža i upošljavanju radnika HTP Onogošt.

Radnici prostestuju od 24. decembra u prostorijama mlječnog restorana istoimenog hotela u Nikšiću, koji je prerastao u štrajk glađu. U tom preduzeću klasični stečaj uveden je 23. marta, a bilo je uposleno oko 80 radnika.

Kombinat aluminijuma (KAP) je i ove sedmice bio u centru pažnje javnosti, iako dionica nije mijenjala vrijednost i zadržala se na prošlosedmičnih 58 centi.

Menadžment KAP-a u petak je saopštio da će zaposlenima biti isplaćena januarska zarada u dosadašnjem iznosu, dok se stimulansi za radno neangažovane, u skladu sa odlukom Odbora direktora, od polovine februara neće obračunavati.

Iz menadžmenta navode da su nedavno predložili da stimulansi budu ukinuti za 300 zaposlenih, ali su se akcionari kompanije dogovorili da to bude za njih 700, uz stav da ukupan broj radnika na nivou KAP-a u narednom periodu bude optimizovan na 500.

Ipak, predstavnik Vlade u Odboru direktora kompanije, Nebojša Dožić kazao je da između akcionara KAP-a nije postignut nikakav dogovor u vezi sa zaradama, naknadama i optimizaciji broja zaposlenih.

Trgovano je i fondovima, od kojih je gubio Eurofond 5,2 odsto na 0,91 cent. Najveći dobitnik je Moneta, čija je akcija ojačala 5,5 odsto na 3,81 cent. Trend i Atlasmont su rasli 3,2 odsto na sedam centi, odnosno 0,9 odsto na 3,45 centi.

Obveznicama je trgovano u ukupnom iznosu od oko 5,14 hiljada EUR.

Na aukciji je trgovano akcijama beranskog Ribnjaka čija je vrijednost porasla 100 odsto na dva EUR, kotorskog Napretka koji je porastao 16,3 odsto na 3,5 centi, Titexa, Mlina „Muharem Asović“, Poliexa i Žitoprometa. Ukupan promet na podsegmentu slobodnog tržišta iznosio je 7,36 hiljada EUR.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika