Abiznis

SAD razmatraju tužbu protiv Mudisa

9mod
Američko Ministarstvo pravosuđa, ali i nekoliko saveznih država razmatra tužbu protiv agencije Mudis /Moody’s/ zbog pogrešne procjene rejtinga, za koje se navodi da su djelimično odgovorne za izbijanje finansijske krize 2008. godine.

SAD razmatraju tužbu protiv Mudisa
Portal AnalitikaIzvor

Dionice rejting agencije Mudis potonule su s obzirom na spekulacije o federalnoj tužbi zbog pogrešne procjene rejtinga, prenosi B92.

Izvršni direktor te rejting agencije, Rejmond Mekdaniel /Raymond McDaniel/ kazao je da nema nikakvih saznanja da Ministarstvo pravosuđa priprema tužbu protiv kompanije.

Analitičari vide veliki rizik u dionicama Mudisa. Oni smatraju da ukoliko je pitanje samo kad, a ne i hoće li postupak biti pokrenut, tada dionice jednostavno ne treba kupovati.

Mudis je već suočen s optužbama za prevaru od privatnih investitora poput Abu Dhabi Commercial Banka, King Countyja i ostalih koji su ga tužili zbog gubitaka u Cheyneu, strukturiranom investicionom proizvodu.

Optimizmom su još uoči samog sloma tržišta zračila i druga dva diva među agencijama, Standard end Purs /Standard&Poor’s/ (S&P) i Fič /Fich/. U trenutku sloma mnogi sporni papiri procijenjeni su najboljom moguc&'769;om ocjenom. Vodec&'769;e agencije su pogrešno procijenile stabilnost američkog hipotekarnog tržišta što je mnoge ulagače odvelo u propast.

Ishodu procesa mogao bi doprinijeti i zaključak koji je nakon rasprave o posljedicama finansijske krize donio američki Kongres i u kojem su rejting agencije proglašene djelimično odgovornim za "finansijsku katastrofu".

SAD će uskoro pokrenuti istorijsku parnicu protiv kompanije S&P zbog rejtinga objavljenih pred početak finansijske krize.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika