Region

Novosti: SPC na Kosovu želi status poput Vatikana?

0902spcsinod
Rješenja koja se odnose na budući položaj i status SPC na Kosovu, u Rezoluciji o Kosovu nisu dobra, a prijedlog za promjenu tog dijela državnog dokumenta crkva će formulisati u narednih nekoliko dana, pišu Novosti.

Novosti: SPC na Kosovu želi status poput Vatikana?
Portal AnalitikaIzvor

Najviše zamjerki na ovo rješenje imali su članovi crkvenog Odbora za Kosovo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije. Državnom vrhu Srbije Crkva zamijera i što nije bila konsultovana prilikom definisanja završne verzije rezolucije.

Glavna zamjerka episkopa SPC, oko čega se dva dana najviše razgovaralo u Prizrenu i Peći, jeste da predložena platforma u dijelu u kome se govori o budućem statusu SPC, predstavlja praktično priznavanje nezavisnosti Kosova. Iako Crkva u načelu podržava dijalog Beograda i Prištine, spornim smatra i odredbe koje govore o učešću vjerskih zajednica u budućem pokrajinskom parlamentu.

- Načelan stav Sinoda SPC je da dijalog treba podržati, ali i da je nužna promjena dijela rezolucije koji predviđa ugovorni odnos između SPC i vlasti u Prištini po ugledu na status Vatikana – navodi se u tekstu beogradskog lista.

Dodaje se kako je polazište da status i imovinu Crkve mora da garantuje međunarodna zajednica. To će biti suština prijedloga korekcije državne platforme. Ovome će biti posvećena još jedna sjednica Sinoda i Odbora SPC, koja će vrlo brzo biti zakazana.

Zajedničkoj sjednici Sinoda i crkvenog Odbora za Kosovo u petak su prisustvovali i predsjednici opština sa sjevera Kosova, koji su sveštenicima predočili svoje viđenje trenutne situacije i učinak pregovaračkog procesa.

Foto: spc.rs

Portal Analitika