Politika

Marović: Crnoj Gori treba crkva čija se imovina neće knjižiti u knjige drugih država

0902Marovic
Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata, koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država, kazao je Svetozar Marović u intervjuu za Dnevne novine.

Marović: Crnoj Gori treba crkva čija se imovina neće knjižiti u knjige drugih država
Portal AnalitikaIzvor

U razgovoru koji je sa njim vodio Samir Rastoder, potpredsjednik DPS-a je kazao kako ne sumnja u pobjedu predsjedničkog kandidata te stranke na narednim izborima, bez obzira na izostanak podrške SDP-a. I on je stava da za ustavnost kandidature Filipa Vujanovića ne treba konsultovati Venecijansku komisiju, jer je primjena prava u nadležnosti "unutrašnje vlasti". Marović takođe kaće da demokratija nije moguća bez slobodne štampe i zato slobodna štampa koja vjeruje u demokratiju "pobjeđuje s vremenom i na medijskom tržištu".

No, svakako je najinteresantniji bio njegov stav o crkvi, za koju je ponovio da treba da je "u službi dobra i okupljanja, a ne podjela i udaljavanja najbližih" i dodaje: "Takva je crkva kojoj sam naklonjen, kojoj vjerujem".

- Pravoslavni narod u Crnoj Gori trebalo bi da se okuplja u vjeri božijoj, ako po svom izboru nijesu ateisti, a ne crkvu dijeliti na nacionalnu pripadnost ili ugrožavati temeljna ljudska prava slobode vjeroispovjesti. Crnoj Gori treba pravoslavna crkva otvorenih vrata i za Crnogorce i za Srbe; crkva koja neće nositi ime samo jednog, srpskog naroda, a vjernike u Crnogorce činiti "gostima" u sopstvenoj kući; crkva koja će služiti svojoj državi Crnoj Gori i čija imovina neće biti knjižena u zemljišne knjige najbližih, a ipak drugih država. Crkva koja treba Crnoj Gori je pomiriteljska, koja svoje sjedište ima na Cetinju, a svoju duhovnu braću svugdje gdje se vjeruje u Hrista i ekumenizam i suživot sa ljudima druge vjere; crkva na čelu sa mitropolitom koji osjeća Crnu Goru, moli se za nju i koji se ne stidi da kaže da je Crnogorac, kao i Srbin, ali prije svega prvi monah pravoslavnog zajedniptva u Crnoj Gori. Neka mi Bog oporosti ako griješim - izjavio je Marović za DN.

Foto: rts.rs

Portal Analitika