Politika

Bešić za DN: Pobjeda Vujanovića na izborima je realna procjena sadašnjeg stanja

0902BesicRealna je procjena, kako sada stvari stoje, da će Filip Vujanović pobijediti na predstojećeim predsjedničkim izborima, a otvorena je mogućnost da ase to čak dogodi u prvom krugu, smatra metodolog Miloš Bešić.

Bešić za DN: Pobjeda Vujanovića na izborima je realna procjena sadašnjeg stanja
Portal AnalitikaIzvor

On je u kolumni, pod nazivom "Bošnjaci i pozitivci odlučuju hoće li biti drugog kruga" za današnje Dnevne novine iznio tu procjenu na osnovu posljednjih istraživanja koja je sprovela agencija Defacto, na slučajnom uzorku od 1.007 ispitanika, u 20 opština. Autor je podsjetio da je istraživanje sprovedeno prije nego što je nezavisni kandidat Pravedene Crne Gore Rade Bojović najavio kandidaturu, i prije nego što se lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović povukao.

U okviru istraživanja građani su ocjenjivali političare, političke partije i dvojicu kandidata - Vujanovića, kao kandidata DPS-a i Miodraga Lekića kao nezavisnog kandidata. Prema ocjenama građana, Vujanović je dobio 30 odsto najviših i 18 odsto najnižih ocjena, dok lider Demokratskog fronta dobio 14,4 najviših i 31,2 najnižih ocjena. Prema Bešićevoj analizi, to je prvi indikator da u duelu Vujanovića i Lekića prednost ima kandidat DPS-a. Poredeći to sa septembarskim istraživanjem, Bešić dodaje da se kod Lekića bilježi pozitivan trend, zbog liderske pozicije na parlamentarnim izborima.

Autor teksta podsjeća da je svaki peti glasač pripadnik nacionalne manjine, navodeći da, osim kod trećine njih, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, Vujanović ima prednost kod pripadnika svih ostalih nacionalnih skupina.

- Po mom ličnom sudu, taj podatak može biti presudan na izborima i otvara mogućnost da Vujanović eventualno može dobiti izbore i u prvom krugu - napisao je Bešić.

Ispitanici su u istraživanju procjenjivali i konkretne osobine kandidata, pri čemu je Vujanović imao prednost u svakoj pojedinačnoj osobini.

Kao najveće Lekićeve nedostatke Bešić je izdvojio ograničenja koja proističu iz podrške partija koje je predstavljao na parlamentarnim izborima.

- Najkrupnije ograničenje mu je mali stepen penetracije u biračko tijelo nacionalnih manjina, uz potpunu nemoć ulaska u biračko tijelo DPS-a. S druge strane, najveće prednosti Vujanovića su podrška DPS-a ii dobar rejting kod manjina - ocijenio je on.

Bešić je kazao da su glasači Pozitivne dali identičnu prosječnu ocjenu Vujanoviću i Lekiću, i da je zato razumno očekivati da će se ti glasovi manje-više jednako raspodijeliti, ali i da jedan dio, eventualno, ode u apstinenciju.

On je rekao i da je rejting Bojovića za sada nepoznanica i da će o njemu više kazati naredna istarživanja.

Foto: TVCG

Portal Analitika