Muzika

Džibonijev novi album - na engleskom

0902GIBONNI
Autorski album Zlatana Stipišića Džibonija (Gibonni) namijenjen međunarodnom tržištu pobjednik je Konkursa „Internacional“ Hrvatskog društva kompozitora (HDS), kojim se podržava aktivnost hrvatskih kompozitora, redovnih članova društva, na međunarodnoj muzičkoj sceni ili tržištu, prenosi HRT.

Džibonijev novi album - na engleskom
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od najuspješnijih hrvatskih kompozitora i muzičara na novom albumu sarađuje s producentom svjetskog glasa Endijem Rajtom i nekim od najpoznatijih muzičkih svjetskih studija.

- Na raspisani Konkurs pristiglo je sedam prijava, a stručni žiri u sastavu Zoran Juranić, Ante Pecotić i Alfi Kabiljo zaključilo da jedino projekt Zlatana Stipišića – Džibonija u potpunosti zadovoljava svim postavljenim kriterijumima i zahtjevima iz Konkursa, kao i da svojim umjetničkim i visoko profesionalno predstavljenim već snimljenim materijalom, ima najviše potencijala da predstavi hrvatsku muziku na međunarodnoj sceni – navodi se iz HDS.

Jedan od uslova Konkursa bio je da se podrže kvalitetni projekti koji su već u realizaciji, te da sredstva koja Društvo dodjeljuje, zapravo, čine manji dio ukupnih finansija projekta, ali značajno mogu pridonijeti njegovoj realizaciji. Stoga je Predsjedništvo Društva upravo projektu Džibonija, dodijelilo finansijsku podršku u iznosu od 150.000 kuna (oko 20.000 eura).

Džibonijev album za međunarodno tržište, u koji je sam Džiboni uložio značajna sredstva, u poodmakloj je realizaciji, a dodijeljena sredstva čine jednu petinu projekta, pa će se njima on uspješno privesti kraju.

- Srećan sam da je Hrvatsko društvo kompozitora raspisalo ovaj Konkurs, jer je to iskorak ka svjetskom etru čime se mijenja percepciju o nama i otvaraju vrata za hrvatske kompozitore. Veoma sam zahvalan i sretan i da je moje strukovno društvo prepoznalo kvalitet ovog projekta u koji sam uložio mnogo... Dosad se, nažalost, svaki pokušaj afirmacije svodio na individualnu bitku - kazao je Džiboni na vijest o pobjedi na ovom Konkursu.

HDS je prošle godine u decembru pokrenuo Konkurs „International“ koji će se raspisivati svake godine, a s ciljem da se kvalitetni projekti, koji su već u realizaciji, a namijenjeni su međunarodnom tržištu, podrže, s obzirom da zahtijevaju izuzetno skupu produkciju, a mogu dugoročno postati hrvatski izvozni proizvod.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika