Društvo

Suđenje bivšim čelnicima Mađar Telekoma počinje 3. aprila

0901telekom
Suđenje trojici čelnika Mađar Telekoma za podmićivanje zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji počeće 3. aprila pred Federalnim sudom u Njujorku, piše Dan.

Suđenje bivšim čelnicima Mađar Telekoma počinje 3. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Sudija Ričard Saliven odlučio je da odbaci zahtjev advokata odbrane nekadašnjim direktorima Eleku Štaubu, Andrađu Balogu i Tomašu Morvaiju, i naložio zastupnicima tužbe i okrivljenima da prije početka suđenja dostave plan vođenja postupka.

Štraub, Balog i Morvai su okrivljeni da su, pored ostalog, podmitili najmanje dvojicu zvaničnika Vlade Crne Gore početkom aprila 2005. godine, kojima je uplaćen novac posredstvom lažnih ugovora za konsultantske ili marketinške usluge. U optužnici koju je podigla američka savezna Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) ne navode se imena crnogorskih zvaničnika umiješanih u ovu aferu.

- Štraub i ostali okrivljeni bili su svjesni da su cijele isplate ili dio isplata po osnovu sedam ugovora bile korišćene u svrhu podmićivanja funkcionera vlade i političkih partija u Makedoniji i Crnoj Gori. Kao rezultat toga, računovodstvene knjige. evidencije i računi bili su lažni - ocijenio je sudija Saliven u svojoj odluci.

Foto: cisco.com

Portal Analitika