Svijet

Evropski parlamentarci protiv dogovorenog budžeta EU

0902epplenary
Čelnici glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu poručili su da je za njih neprihvatljiv dogovor o višegodišnjem finansijskom okviru za period 2014 – 2020, koji je dogovoren na samitu evropskih čelnika, prenosi HRT.

Evropski parlamentarci protiv dogovorenog budžeta EU
Portal AnalitikaIzvor

- Evropski parlament ne može da prihvati ovakav dogovor kakav je postignut na Savjetu Evrope. Žao nam je što (predsjednik Savjeta Evrope) Herman Van Rompej nije razgovarao i pregovarao s nama posljednjih mjeseci - poručili su u zajedničkom saopštenju čelnici najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu Džozef Dal (Evropska narodna stranka), Hans Svoboda (socijalisti i demokrate), Gi Ferhofštad (liberali), Rebecka Harms i Danijel Kon-Bendit (Zeleni).

- Pravi pregovori počeće tek sada s Evropskim parlamentom. Ostaćemo pri našim prioritetima koje smo više puta istakli - dodaju parlamentarci.

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su juče, nakon više od 24 sata pregovora, dogovor o sedmogodišnjem finasijskom okviru u iznosu od 960 milijardi eura u preuzetim obavezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima. To je prvi put u istoriji EU da je dogovoren sedmogodišnji budžet niži od prethodnog. U periodu od 2007 - 2013. godine, budžet je u preuzetim obavezama iznosio oko 1.000 milijardi eura. O sedmogodišnjem proračunskom okviru zajednički odlučuju zemlje članice i Evropski parlament, koji može odbiti teško isposlovani dogovor.

Parlamentarci tvrde da će ovakav budžetski okvir dovesti do strukturnog deficita, što je protivno evropskim ugovorima koji propisuju da budžet mora biti uravnotežen.

Glavne političke gruše u Evropskom parlamentu azto traže reviziju ovakvog budžeta za dvije ili tri godine, ističući da ne mogu prihvatiti ovako štedljiv budžet sve do 2020. Takođe su zatražili da se osiguraju vlastiti izvori prihoda za evropski budžet, koji bi postupno zamijenili najveći dio uplata zemalja članica i čime bi se izbjegli dramatični pregovori i trgovina svakih sedam godina.

Evropski parlament će o ovom dogovoru glasati u julu. Ako ne dobije zeleno svjetlo Evropskog parlamenta, zemlje članice moraće ponovno da pregovaraju ili prepuste da se o tome pregovara na godišnjem nivou.

Van Rompej je kazao da dogovor nije savršen ni za koga, ali da za svakoga ima ponešto. Predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo je rekao da bi volio da je budžet veći, ali da je to jedini mogući rezultat koji se može postići jednoglasno.

Na smanjenju budžeta najviše je insistirao britanski premijer Dejvid Kameron uz podršku nekih sjevernih zemalja članica. Budući da poljoprivredna politika ima jakog zagovornika u Francuskoj, a kohezijska u grupi zemalja novih članica, jedino gdje se moglo „rezati“ jesu stavke koje su bile predviđene za finansiranje prekogranične infrastrukture u saobraćaju, telekomunikacijama i energiji.

Foto: ec.europa.eu

Portal Analitika