Svijet

Evropski lideri: Sporazum o budžetu dobar

0802parlament
E
vropski lideri ocijenili su da je u petak postignut dobar sporazum o srednjoročnom, sedmogodišnjem bud\etu Evropske unije koji predviđa rashode od 960 milijardi eura, umjesto predloženih 1.030 milijardi.

Evropski lideri: Sporazum o budžetu dobar
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum postignut poslije dvodnevnih teških pregovora zastupnika štednje i pristalica podsticanja jačanja privreda, treba da odobri i Evropski parlament, ali je neizvjesno da će europoslanici pristati na drastične mjere štednje, prenose agencije.

Dogovoreno je da članice uplate u budžet EU 908 milijardi eura, a izvori su rekli da su smanjene stavke za prekogranični saobraćaj i projekte u energetici i telekomunikacijama za više od 11 milijardi eura, a plate i druge privilegije zvaničnika EU za oko milijardu eura.

Evropska komisija je prvobitno predložila 1.030 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine, dok je prethodni sedmogodišnji budžet bio 993,6 milijardi eura, ali je poslije dva dana pregovaranja budžet Unije smanjen prvi put u njenoj istoriji.

Predloženi budžet je kritikovan i zato što je previše smanjio pomoć siromašnim zemljama ili regionima od ključnog značaja za Evropu.

Foto: ec.europa.eu

Portal Analitika