Politika

Podrška Rumunije u procesu pristupanja EU

0802todorovu
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović potpisao je danas u Bukureštu s državnim sekretarom u Ministarstvu za životnu sredinu i klimatske promjene Elenom Dumitru Memorandum o razumijevanju između Vlade Rumunije i Vlade Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Podrška Rumunije u procesu pristupanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Memorandumom se obezbjeđuje politička i tehnička saradnja i podrška Rumunije u sprovođenju politike EU u ovoj oblasti putem prenosa naučnog i tehničkog znanja i iskustva, što će doprinijeti kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine.

Tokom dvodnevne posjete Rumuniji, glavni pregovarač je imao više sastanaka s visokim zvaničnicima zaduženim za evropske poslove koje je informisao o dosadašnjim rezultatima na evropskom putu i predstavio planove dalje dinamike u pregovaračkom procesu.

Na sastanku s novopostavljenim ministrom za evropske fondove u Vladi Rumunije Euđenom Todorovićem, Pejović je razgovarao o korištenju kohezijskih fondova, programiranju, monitoringu i evaluaciji, kao i o certifikaciji i plaćanju.

Razmijenjena su iskustva u korištenju evropskih fondova, kao i o uvođenju decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima.

Pejović se sastao s državnim sekretarom za evropske poslove i bilateralu Đeorđem Ćambom, koji je pohvalio posvećenost i odgovornost Crne Gore u ispunjavanju svih obaveza iz evropske agende i istakao da u tom pogledu predstavljamo konstruktivnog partnera EU u regionu.

Portal Analitika