Politika

Drobnič: Brisel ima imena sumnjivih za visoku korupciju

0802mitja
E
vropska unija ne insistira na hapšenju određenog broja ljudi, ali ukoliko postoje slučajevi, treba ih procesuirati. Procjenu stanja o korupciji Brisel dobija na osnovu izvještaja koje šalje Crna Gora, iskustva stranih investitora, ali i stranih istražnih organa, kazao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, gostujući u emisiji “Živa istina” na TV Atlas.

Drobnič: Brisel ima imena sumnjivih za visoku korupciju
Portal AnalitikaIzvor

- To su ti osnovi za tvrdnju da je korupcija i organizovani kriminal još prisutan u Crnoj Gori, istakao je Drobnič.

Na pitanje - da li se ti izvori ne zadržavaju samo na nivou fenomena, već da konkrentno govore ko im je tražio mito da bi završio neki posao, ko je pokušao da ih reketira, Drobnič je odgovorio potvrdno.

Na konstataciju novinara da li to znači da imena tih ljudi koje dobija od evropskih izvora ipak postoje, Drobnič je odgovorio da bi se takvi slučajevi sigurno objelodanili, te da su za njih to samo indicije.

- Sigurno da bi se takvi slučajevi objelodanili. Kad se nama šalju obavještenja tamo stoje i imena, to je za nas samo indikacija, samo znak da takvi slučajevi postoje, istakao je Drobnič.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori kaže i da evropske instucije prate kako u tim slučajevima postupa crnogorsko pravosuđe, ali je i uvjeren da u našoj zemlji postoji politička volja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Drobnič se takom gostovanja osvrnuo i na opremu za digitalizaciju u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, izvještaj nezavisnog eksperta, angažovanog u novembru, pokazao je da je Eurotelova oprema za digitalizaciju radio difuznog signala valjana te, da bi uskoro trebalo da bude isporučena Crnoj Gori.

- Ona će biti uskladištena i počeće priprema mjesta za montažu. Neka mjesta su već sada dostupna jer nema snijega, a neka mjesta će se pripremati kada se otopi snijeg. Prema tome sljedeći korak je montaža te opreme na tim mjestima, istakako je Drobnič, prenosi Antena M.

Eurotel, kako je bilo planirano, neće montirati samo predajnike najveće snage već kompletnu opremu. Koliki je garantni rok, Drobnič nije znao da kaže, ali ističe da će nakon montaže oprema odmah biti testirana.

- Ukoliko se ispostavi da ta oprema nije u redu mi ćemo kao Delegacija aktivirati garanciju, to možete biti sigurni. Mi kao potpisnici ugovora mi smo dužni da ga sprovedemo. Ukoliko ga ne bi poštovali mi bi bili kršitelji ugovora, dodao je Drobnič.

Portal Analitika