Abiznis

ČANOVIĆ: Ove godine puštanje u rad 5 malih elektrana

canovic
P
rojekti izgradnje malih hidroelektrana (HE) realizuju se na osnovu 13 ugovora o koncesiji, a očekuje se da će ove godine u rad biti pušteno najmanje pet, saopštio je pomoćnik ministra ekonomije, Miodrag Čanović.

ČANOVIĆ: Ove godine puštanje u rad 5 malih elektrana
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da se projekti izgradnje malih HE realizuju na osnovu 13 ugovora o koncesiji koji su zaključeni nakon sprovedena dva javna nadmetanja i tri ugovora o koncesiji na osnovu izdatih energetskih dozvola.

»Na realizaciji projekta izgradnje malih HE, osim kašnjenja investitora u ispunjavanju ugovorenih obaveza značajan uticaj imalo je i nepostojanje prostorno-planskih dokumenata na lokalnom nivou kao i nedovoljno razvijena prenosna i distributivna elektroenergetska mreža i mogućnost priključenja elektrana na elektroenergetski sistem«, objasnio je Čanović.

Pored toga često su, kako je naveo, prisutni i problemi sa lokalnim stanovništvom zbog stečenih prava korišćenja lovnog potencijala i rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da bi snaga HE trebalo da bude oko 100 megavata (MW), dok je u pitanju investicija oko 140 miliona EUR, što je značajno za elektroenergetski sistem pri čemu se nada da će se ti projekti završiti u naredne dvije godine.

»Do sada smo izdali devet građevinskih dozvola za HE, tako da bi ove godine trebalo da se realizuju. Mislimo da će najmanje pet biti realizovano«, rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, postojeći problemi su, pored nastojanja da se stvore uslovi za efikasniju realizaciju i praćenje tih projekata, opredijelili rješenja koja su danas usvojena na sjednici Vlade.

»Naredni projekti izgradnje malih HE realizuju se u skladu sa prihvaćenom dinamikom, na vodotocima Bistrica i Šekularska koncesionar je Hidroenergija Montenegro iz Berana, na vodotoku Crnja podgorički Dekar, a na Komarači koncesionar Kroling iz Danilovgrada«, precizirao je Čanović.

Za raskid su, kako je naveo, predložena tri ugovora o koncesiji, jer koncesionari nijesu obezbijedili garanciju koja je predviđena svakim ugovorom.

»Projekti izgradnje vjetroelektrana realizuju se na osnovu ugovora o zakupu zemljišta izgradnji vjetroelektrana na lokalitetima Krnovo i Možura«, rekao je Čanović.

Projekat izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo realizuje se utvrđenom dinamikom, iako je bilo određenih problema u vezi priključka i prostorno planske dokumentacije, dok to nije slučaj sa projektom Možura koji u određenim fazama kasni, ali je još u skladu sa rokovima. (Mina business)

 

Portal Analitika