Politika

Kašnjenje u otvaranju poglavlja 23. i 24. zaustavlja pregovore

0802eu
Š
ef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kazao je da bi kašnjenje u otvaranju poglavlja 23. i 24. moglo da zaustavi proces pregovora Crne Gore sa EU. Ocijenio je da su izmjene Ustava preduslov za otvaranje tih oblasti. Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije su, na sastanku sa Drobničem, ukazali na značaj uloge parlamenta u pregovorima sa EU.

Kašnjenje u otvaranju poglavlja 23. i 24. zaustavlja pregovore
Portal AnalitikaIzvor

Drobnič je na sjednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je razmatran dosadašnji tok pregovora sa EU, kazao da je proces skrininga dobar, ali da pravi problemi tek predstoje.

- Oni se javljaju u vidu poglavlja 23. i 24. To su prvi ozbiljni testovi ne samo za Vladu već i za državu. Kašnjenje u otvaranju tih oblasti moglo bi da dovede do zaustavljanja pregovora sa Evropskom unijom. Poglavlja 23. i 24. su krv u organizmu, ako ta krv ne cirkuliše određeni djelovi tijela ne mogu da funkcionišu. Bez vladavine prava nema demokratije i tržišne privrede, zato Unija pridaje toliki značaj tim poglavljima, javlja radio Antena M.

Drobnič napominje da je reforma Ustava u dijelu pravosuđa, preduslov za otvaranje oblasti 23 i 24. Naglašava da to pitanje ne može biti zasnovano na zakonima, jer svaka Vlada želi da ih mijenja. Mora, kaže, biti definisnano najvišim pravnim aktom.

- Izmjene Ustava su ozbiljan test, jer je za njih potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu. Ukoliko Crna Gora ispuni preporuke Venecijanske komisije, onda će dobiti visok stepen povjerenja kod država članica, što će joj pomoći u daljim pregovorima, istakao je Drobnič.

Član odbora iz redova DPS-a Predrag Sekulić je optimista u vezi sa ustavnim izmjenama.

- Zajedno sa opozicijom radimo na tome. Smatram da smo postigli visok stepen saglasnosti u vezi sa načinom na koji bi, naravno uz pomoć onoga što su stavovi VK, trebalo urediti oblast pravosuđa, rekao je Sekulić.

Poslanici su ukazali na značaj uloge parlamenta u pregovaračkom procesu. U opoziciji smatraju da funkcija Skupstine još nije adekvatno definisana što ulovljava njenu marginalizaciju.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović kazao je da pozicija tog parlamentarnog tijela u pregovorima sa EU još nije utvrđena, navodeći da se radi na Rezoluciji koja bi uspostavila okvir za saradnju između Odbora i Vlade.

- Naša želja je da se uključujemo ranije u pregovore i da na vrijeme ukazujemo na eventualne problem u pregovorima. Zato je bitno da znamo pregovoračke pozicije Vlade, istakao je Radunović, prenosi Antena M.

Član Odbora Dritan Abazović kazao je da nije dobro da se parlament izbjegava u integracijama, ocjenjujući da Vlada ne ispunjava preporuke iz Deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU.

Abazovića je zanimao i stav Delegacije EU u vezi sa novim desavanjima u slucaju Telekom, navodeći da se Tužilaštvo distancira od tog problema.

Drobnič je naveo da ne želi da komentariše tu aferu, ali je dodao da Unija ocjenjuje države kandidate na osnovu rezultata u konrentnim slučajevima.

Član Odbora Srđan Milić kazao je da se Crna Gora može nadati da će postati član Unije do 2020, i da značaj parlamenta u pregovorima zavisi od vladajuće većine.

Šef operativnog sektora u Delegaciji Andre Lis kazao je da je Crna Gora od 2007. godine dobila 235 miliona EUR od IPA fondova, ocjenjujući da je saradnja sa Vladom i civilnim sektorom bila dobra.

Lis je kazao da je Delegacija do sada upravljala novcem i da je vrijeme da taj posao preuzme Vlada.

On je pojasnio da se u upravljanju novcem iz IPA fondova mora uvesti decentralizovani pristup, navodeći da se Vlada za to priprema.

Portal Analitika