Region

Blokiran manastir Visoki Dečani

blokadamok
Manastir Visoki Dečani je pod opsadom, a KFOR i KPS kordonima blokiraju pristup manastiru, kome lokalni ekstremisti žele da priđu. Otac Sava Janjić za B92 kaže da je situacija mirna, ali napeta.

Blokiran manastir Visoki Dečani
Portal AnalitikaIzvor

 

Eparhija raško-prizrenska saopštava da manastiru prijeti rukovodstvo opštine Dečani, koje se protivi odluci Vrhovnog suda Kosova da se manastiru vrati imovina.

Zbog prijetnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno zbog njihove namjere da danas protestuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posjetioce, prvi put u posljednjih 13 godina.

Otac Sava Janjić kaže da su jutros dobili informacije od italijanskog Kfora i lokalne policije da grupa mladića hoće da priđe manastiru i organizuje protest.

- Kfor je tu grupu u toku prepodneva zaustavio na ček pointu, situacija je mirna, ali je i dalje opasna, jer se razvija neviđena mržnja među narodom. O tome svjedoče i plakati koje su oni htjeli da postave ispred manastira 'Ovo je naš manastir, dalje ruke od naše zemlje'". Već danima rukovodstvo opštine Dečani vodi bjesomučnu medijsku i političku kampanju sa namjerom da se obori odluku Vrhovnog suda da se manastiru vrati zemlja", kaže on.

Otac Sava ističe da je odluku o vraćanju imovine donijela vrhovna sudska institucija Kosova, a da ponašanje lokalnih vlasti u Dečanima pokazuje da oni ne poštuju spostvene zakone i strukture. "Ovo je ogromna sramota za Kosovo i meni je žao što predstavnici kosovske vlade nijesu aktivnije uključeni u rješavanje ove situacije- kaže za B92 otac Sava i dodaje da vjeruje da, iako je situacija jako napeta, da se ipak neće doći do crvene linije.

Demonstranti se protive sudskoj odluci da se manastiru Visoki Dečani vrate 23 hektara zemlje koja pripada manastiru.

 

 

Portal Analitika