Svijet

Bivša šefica Ndrangete: Oca su zatvorili pa sam preuzela mafiju

marisa08
K
ada Mariza Meriko izađe iz kuće u Blekpulu na sjeveru Engleske gdje danas stanuje i krene u obližnju trgovinu kako bi svom djetetu donijela svježe pecivo i mlijeko, niko ni ne sluti da je upravo ova zgodna crnka, domaćica srednjih godina, punu deceniju čeličnom rukom vodila Ndrangetu, najjaču talijansku mafijašku porodcu koja godišnje na prodaji droge i cijeloj lepezi „djelatnosti” zaradi oko 60 milijardi dolara.

Bivša šefica Ndrangete: Oca su zatvorili pa sam preuzela mafiju
Portal AnalitikaIzvor

Kriminalno krštenje: - Imala sam 22 godine kada je moj otac, dotadašnji „kapo“, uhapšen i bačen u zatvor. Nije bilo drugog izbora, našu bi granu familije bacili u sjenku, posao bi preuzeli stričevi - kaže Meriko, kći jedinica Britanke iz Blekpula i italijanskog mafijaškog kuma. Iako je on ostavio majci kako ne bi ušla u loše društvo, Mariza je već sa 17 godina pobjegla od kuće i otišla k ocu.

- To je bio život, družila sam se s ocem i njegovim prijateljima. Svi su bili zgodni, osunčani, bogati, okruženi mnoštvom zanimljivih prijatelja i lijepih žena - kaže Mariza. Nije joj dugo trebalo da i sama prođe kriminalno krštenje. S jednim je prijateljem dobrovoljno prevezla nekoliko kilograma heroina u rezervnom točku automobila kada su dostavljali jedan paket u Španiju - Bila sam mlada, izgledali smo kao par koji ide na ljetovanje. U krilu sam držala i jednog malog terijera. Kada smo došli na granicu, policijski psi su se uznemirili, nanjušili su drogu, ali su policajci mislili da reaguju na psa kojeg držim u naručju - kaže Mariza.

Drogu je isporučivala do 1992. kada su joj policajci uhapsili oca.

- Svi su iz porodice čekali kao hijene da preuzmu posao, ali tada sam odlučila da oca neću ostaviti na cjedilu. Preuzela sam čelo familije, iako su se moji stričevi bunili - kaže Mariza koja se od tog trenutka nigdje nije kretala bez tjelohranitelja.

Kako kaže, tek kada je došla na čelo porodice i kada je otac iz zatvorske ćelije uveo u posao, shvatila je koliko je razgranata njihova mreža.

- Ndrangeta je najveća mafijaška porodica u Italiji, dvostruko je jača od puno poznatije Koza Nostre. Radimo u Španiji, Njemačkoj, Australiji, Južnoj Americi... U Meksiku nam je glavni partner narkokartel Zeta - kaže Mariza koja je počela i da širi posao.

Pored već uhodanih kanala za plasman heroina i kokaina po svijetu, Mariza je otvorila i novi segment posla - prodaju oružja.

Njeno upravljanje Ndrangetom trajalo je deset godina, sve dok jedna njena sestrična nije uhapšena pri preprodaji heroina. Kako bi izbjegla kaznu, ocinkarila je Marizu, koja je pobjegla u Britaniju gdje je osuđena na pet godina zatvora koje je odslužila.

(vecernji.hr)

Portal Analitika