Društvo

Edukacija o promjeni pola i transrodnosti

Ministarstvo-zdravlja-logo
N
a Institutu za Javno zdravlje danas je za medicinske radnike organizovana obuka o dijagnostici i tretmanu transseksualnosti, kojom Ministarstvo zdravlja želi da poboljša pristup zdravstvenom sistemu i tretman svih građana, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet – prenosi MINA.

Edukacija o promjeni pola i transrodnosti
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su saopštili da se zdravstveni sistem nalazi na početku sticanja prvih iskustava u vezi sa rodnom konfirmacijom.

„Izgradnja kapaciteta u tom pravcu predstavlja osnovni korak koji preduzimamo u saradnji sa Britanskom ambasadom u Podgorici i LGBT zajednicom, koja je transparentno okupljena kroz rad nevladine organizacije LGBT Forum Progres“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Iz ovog Ministarstva podsjećaju da je Vlada inicirala, a Skupština usvojila, izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju. U prošloj godini ostvaren je i neposredan kontakt predstavnika zdravstva sa osobama koje su zainteresovane za prilagođavanje pola svom rodu.

„Na osnovu Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju promjena pola iz medicinskih razloga postao je dio prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Odredbama Zakona, 80 odsto od cijene zdravstvene usluge za promjenu pola pada na teret države“, podsjetili su iz Vladinog resora.

- Prema njihovim riječima, Zakon o zdravstvenom osiguranju osnova je za izradu pravnog akta koji će definisati medicinske kriterijume po kojima će pacijenti imati pravo da budu operisani o trošku države – prenosi MINA.

„S obzirom na to da je promjena pola kod transrodnih osoba jako komplikovana i dugotrajna procedura koja podrazujeva i edukaciju, Ministarstvo suorganizovanjem obuke zdravstvenih radnika još jednom dokazuje odlučnost da kontinuirano poboljša pristup zdrastvenom sistemu i tretman svih građana bez obzira na njihovu seksualnu orjentaciju i rodni identiret“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

 

Portal Analitika